Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2016. 01. 20.

Háborút indított a Facebook a libanoni és szír médiumok ellen

2016. 01. 20.

Minden előzmény nélkül zárolta a Facebook több libanoni és szír médium és újságíró profilját, amiket több százezren követtek és olvastak.

Tegnap a közösségi oldal zárolta a szíriai  Sama TV, Addounia TV, Szíriai Hírek Televízió (Syrian News Channel), az Al-Ikhbariya és a híres, libanoni székhelyű, nemzetközi Al Mayadeen csatorna Facebook profilját. A Damaszkuszhoz lojális médiumok többsége magántulajdonban van – közölte az almasdarnews.com.

Az elmúlt napokban tömegesen érkeztek jelentések a médiumok oldalai ellen, a Facebook vezetősége végül úgy döntött, hogy zárolja az oldalakat azzal az indokkal, hogy megsértik a közösségi szabályokat, annak ellenére, hogy konkrét példát erre nem tudott felhozni.

A zárolások a fent említett médiumok munkatársait is érintették, de portálunk egyik újságíróját sem kímélték, és 24 órán keresztül ő sem tudod hozzáférni a profiljához.

Az efféle támadások és zárolások mögött gyakran fizetett troll csapat áll, akik megrendelésre árasztják el jelentésekkel a Facebookot.

Talán nem véletlen, hogy most törölték a szír kormánypárti médiumok oldalait. A napokban kezdődik Genfben a szíriai béketárgyalások harmadik fordulója, ami akár eldöntheti a közel-keleti konfliktusok kimenetelét. Egyes országoknak nem áll érdekében, hogy nekik nem tetsző hangnemben tudósítsanak az eseményről, ami új irányt szabhat a Szíriában zajló konfliktusnak.

A 2011 márciusában kezdődött szíriai válság után pár hónappal, a szólásszabadság jegyében több szír állami és magántulajdonban lévő műholdas csatorna sugárzását tiltották be Európában, az Egyesült Államokban és számos arab országban, hogy a Közel-Keleten zajló események cenzúrázva jussanak el az emberekhez.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

,
Back to Top ↑