Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 10. 14.

Az izraeli támadásokban már 10 újságíró halt meg (videó+18)

2023. 10. 14.

A halálos áldozatok között van kilenc palesztin, egy libanoni újságíró. Utóbbi, Iszam Abdallah, a Reuters hírügynökség libanoni operatőre, pénteken a libanoni-izraeli határ közelében halt meg.

A libanoni operatőr egy újságírókat szállító járműben utazott, amelyet találat ért. Az izraeli oldalról érkezett találat következtében hat további újságíró, köztük a Reuters és az AFP hírügynökség, valamint az Al Jazeera két-két munkatársa is megsérült.

A Hamász  által Izrael ellen indított támadásban  egy izraeli újságíró is életét veszítette – közölte helyi idő szerint pénteken a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű szervezet.

 

A CPJ közleménye hangsúlyozta, hogy az újságírók fontos munkát végeznek a válság sújtotta térségekben, és nem szabad, hogy a háborúzó felek célpontjai legyenek. A konfliktusban részt vevő valamennyi félnek lépéseket kell tennie az újságírók biztonsága érdekében – sürgették.
Az izraeli hadsereg vizsgálatot indított a szombaton Libanonban eltemetett Iszam halála miatt. Richard Hecht, a hadsereg szóvivője Tel-Avivban arról beszélt újságírók előtt, hogy nagyon sajnálják az újságíró halálát. Ugyanakkor az izraeli hadsereg nem vállalta a felelősséget a történtekért.

A Reuters megölt újságírójának édesanyja az izraeli hadsereget hibáztatta fia haláláért, és azt mondta, annak ellenére lőttek rájuk, hogy jól látható volt sajtójelvényük. Az ENSZ vizsgálatot sürgetett az újságírók halála miatt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑