Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2021. 09. 23.

Haftar ideiglenesen átadta líbiai hadsereg parancsnoki tisztségét

2021. 09. 23.

A Líbia keleti felét uraló Halífa Haftar tábornok ideiglenesen átadta hadseregparancsnoki tisztségét, megteremte ezzel indulása feltételeit a december 24-re ütemezett elnökválasztáson.

A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) főparancsnokságának szerdai közlése ugyan megerősítette a hadúr lépését, indokot azonban nem fűzött hozzá. Mindazonáltal a líbiai törvényhozás által nemrég elfogadott választási törvény rendelkezései szerint az állami alkalmazottaknak három hónappal a választások előtt fel kell függeszteniük hivatalukat, ha indulni szeretnének a december 24-re kitűzött parlamenti és elnökválasztásokon.

A szabályozás szerint az elnököt közvetlenül választják. A jelöltek kudarcuk esetén megtarthatják korábbi tisztségeiket.

Líbia a Moammar el-Kadhafi vezető 2011-ben történt megbuktatása óta eltelt évtizedes káoszból próbál meg kilábalni, ezt a folyamatot az utóbbi években a keleti és a nyugati országrészben hatalmon lévő politikai táborok közötti versengés jellemezte.

Haftar a fegyveres konfliktus során a tobruki parlamentre támaszkodva a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány ellen harcolt. Az Oroszország hátszelét is élvező hadúrról már régóta úgy tartják, hogy indulni fog az elnökválasztáson.

Líbiában jelenleg az ENSZ közvetítésével márciusban megalakult, Mohammed Abdelhamid Dbeibah üzletember vezette ideiglenes egységkormány működik, hogy a választásokig hátralévő átmeneti időszakban irányítsa az országot. Egyelőre azonban nem világos, hogy az elképzelések szerint december 24-én megtartják-e a voksolást, tekintettel az egymással rivalizáló líbiai politikai erőkre.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑