Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 12. 29.

Három részre osztanák Szíriát a nagyhatalmak

2016. 12. 29.

Nem hivatalos befolyási övezetekre osztaná fel Szíriát Moszkva, Ankara és Teherán egy előzetes megállapodás értelmében – jelentette tegnap a Reuters több forrásra hivatkozva.

Oroszország, Törökország és Irán külügyminiszterei és védelmi miniszterei december 20-án folytattak megbeszéléseket a szíriai helyzetről.

A hírügynökség információi szerint a három ország a tárgyalások eredményeként előzetes megállapodást is felvázolt, amelynek értelmében a polgárháború dúlta ország felosztását egy – nem hivatalos befolyási övezetekből álló – föderáció kialakításának útján érnék el.

A föderáció irányítása Bashar Al-Assad szíriai elnök kezében maradna, legalábbis egy ideig. A terv még csak csírájában létezik, ráadásul el kell fogadtatni a szíriai elnökkel, a felkelő szervezetekkel, a Perzsa-öböl menti országokkal és az Egyesült Államokkal – jegyzik meg.

Az Anadolu török állami hírügynökség közben tegnap közölte, hogy Törökország és az Assad elnököt fegyveresen is támogató Oroszország megállapodott az egész Szí­riára kiterjedő tűzszünet feltételeiről. Ankara és Moszkva azon fáradozik, hogy az általános fegyvernyugvás már szerda éjféltől életbe lépjen. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szintén arról beszélt, hogy közel a tartós tűzszünet és a politikai megoldás.

A damaszkuszi orosz nagykövetséget egyébként tegnap kétszer is tüzérségi lövedékkel vették célba az orosz külügyminisztérium szerint, áldozatokról nem adtak hírt.

Magyar Hírlap

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑