Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2022. 07. 14.

Három újabb ország csatlakozik a BRICS-hez

2022. 07. 14.

Három újabb ország csatlakozik a BRICS-hez – hivatalos közleményt adtak ki Szaúd-Arábia, Törökországgal és Egyiptommal együtt jövőre jelentkezhet – közölte a BRICS-fórum elnöke.

Szaúd-Arábia, Törökország és Egyiptom tervezi a BRICS-országokhoz való csatlakozást és lehetséges tagsági kérelmeiket a jövő évi dél-afrikai csúcstalálkozón vitathatják meg és válaszolhatják meg – mondta Purnima Anand, a szervezet elnöke csütörtökön az orosz médiának.

“Mindezek az országok érdeklődést mutattak a [BRICS-hez] való csatlakozás iránt és készülnek a tagsági kérelmük benyújtására. Úgy vélem, ez egy jó lépés, mert a bővítésre mindig kedvezően tekintenek; ez mindenképpen erősíteni fogja a BRICS globális befolyását” – mondta az Izvesztyija című orosz lapnak.

A BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) a világ népességének több mint 40%-át és a világ GDP-jének közel negyedét adják. A blokk deklarált céljai között szerepel a béke, a biztonság, a fejlődés és az együttműködés előmozdítása világszerte, valamint az emberiség fejlődéséhez való hozzájárulás.

Anand elmondta, hogy a bővítés kérdése a június végén Pekingben tartott idei BRICS-csúcstalálkozón merült fel.

A BRICS-fórum elnöke elmondta, reméli, hogy Szaúd-Arábia, Törökország és Egyiptom csatlakozása nem fog sok időt igénybe venni, mivel “már részt vesznek a folyamatban”, bár kétli, hogy mindhárman egyszerre csatlakoznak a szövetséghez.

“Remélem, hogy ezek az országok elég hamar csatlakoznak a BRICS-hez, mivel a magtagok valamennyi képviselője érdekelt a bővítésben. Szóval ez nagyon hamar bekövetkezik” – tette hozzá Anand.

A három ország BRICS-hez való csatlakozási tervéről szóló hírek azután érkeztek, hogy Irán és Argentína június végén hivatalosan is kérte a tagságot, és az iráni külügyminisztérium szóvivője, Saeed Khatibzadeh a blokkot “nagyon kreatív, széleskörű szempontokkal rendelkező mechanizmusként” jellemezte.

alternatívhírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑