Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2022. 03. 02.

Hatvan kilométeres orosz konvoj tart Kijev felé

2022. 03. 02.

Műholdképek tanúsága szerint egy több mint 60 kilométer hosszú orosz katonai járműoszlop tart Kijev felé – jelentették hírügynökségek. A felvételeket készítő amerikai cég közölte, hogy egy meglehetősen elnyújtott orosz katonai konvoj halad a főváros felé észak felől. Azt is elmondták, hogy ukrajnai támadásra készülő szárazföldi erőket és támadó helikoptereket is láttak műholdképeken Fehéroroszország déli részén – számolt be az M1 Híradója.

A háború pusztításának képei folyamatosan érkeznek Ukrajnából, ahol hatodik napja tart a háború. A délkelet-ukrajnai Donyeck városában, Harkovban és Kijevben is folytatódtak a bombázások. Amerikai műholdas felvételek tanúsága szerint az orosz csapatok már a főváros közelében járnak.

A hétfőn készült műholdfelvételeken egy orosz katonai konvoj látható az ukrán fővárostól, Kijevtől északra, amely mintegy 64 kilométeren húzódik, ami lényegesen hosszabb, mint a korábban jelentett 27 kilométeres szakasz – közölte egy amerikai magáncég.

A Maxar Technologies (MAXR.N) azt is elmondta, hogy további szárazföldi erők telepítése és földi támadó helikopter egységek voltak láthatóak Fehéroroszország déli részén, kevesebb mint 32 kilométerre északra az ukrán határtól.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt: a polgári lakosság szabadon elhagyhatja az ukrán fővárost délnyugat felé, a Vaszilkiv felé vezető autópályán – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, aki egyúttal azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy élő pajzsként használja a civileket.

A kijevi városi vezetés továbbra is arra szólította fel a lakosságot, hogy csakis a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat. A felhívás szerint a főváros szinte minden kerületében előfordulhatnak utcai harcok.

Hétfő este újra megszólaltak a szirénák Kijevben nem sokkal a Fehéroroszország területén tartott béketárgyalások után. Az egyeztetések előtt az oroszok szabad elvonulást ígértek a kijevi lakosoknak, és megegyeztek az ukrán féllel, hogy néhány napon belül újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét – ezt maga az államfő jelentette be, hozzátéve, hogy országa felvételét „reálisnak” tartja.

Az ukrán elnök ezt megelőzően videóüzenetben szólította fel az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

„Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben egész Európáért harcolnak.

Minden EU-tagország békéjéért, a gyermekek életéért, az egyenlőségért, a demokráciáért. Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk: új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását” – hangoztatta az elnök.

M1

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑