Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 06. 24.

Ismét verekedés tört ki a török parlamentben

2016. 06. 24.

Ismét verekedés tört ki a török parlamentben csütörtökön, amikor a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) képviselői egymásnak estek a hadseregnél dolgozók helyzetéről rendelkező törvénymódosító javaslat vitája során – közölte a Hürriyet című török napilap internetes oldalán.

Az újság azt írta, hogy a nézeteltéréshez a HDP egyik képviselőjének, Kadri Yildirimnek a felszólalása vezetett. A politikus arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban zajló katonai beavatkozás folyamán a török biztonsági erők a házakat feldúlva attól sem rettennek vissza, hogy női alsóneműkre és falakra írják a következő mondatot: “Megjöttünk lányok, de nem voltatok sehol”. Mohammed próféta melyik katonája csinált ilyet? – tette fel a kérdést Yildirim. Hangsúlyozta: “Ezek a szavak nem a török-kurd testvériséget szolgálják, mindannyiunk családjában vannak női tagok”.

Bülent Turan, az AKP frakcióvezetője-helyettese úgy reagált a HDP képviselőjének kijelentésére, hogy az nem illik a parlamentbe. Kifejtette: “Nem tartom helyesnek, hogy egyáltalán válaszolok erre a felvetésre. A mi katonáink nem tesznek ilyet”. Hangoztatta: “Erkölcstelen, hogy képviselőtársam olyan környezetben hozta fel ezt a témát, ahol hölgyek is tartózkodnak”.

Erre több politikus felállt a helyéről és megindult a másik oldal széksorai felé, ezért a plenáris ülést felfüggesztették. A szünet után azonban egymásnak estek a képviselők, az összetűzésbe pedig még a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) is bekapcsolódott.

Legutóbb május elején volt verekedés a török parlamentben, akkor vizespalackokkal dobálták és rugdosták is egymást a politikusok, többen megsérültek. A téma a mind az 550 parlamenti képviselő mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítás volt.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑