Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 02. 11.

Izrael körbekeríti magát a „ragadozók” ellen

2016. 02. 11.

Új kerítést adott át az izraeli miniszterelnök a közel-keleti ország déli, Jordániával közös határán. Az izraeli kormány körbekerítené az egész zsidó államot. – közölte az Euronews.

Benjamin Netanyahu szerint védekezniük kell az arab terroristák és az Iszlám Állam barbárjai ellen.

“Hogy bekerítjük-e egész Izraelt? A válaszom: igen. Olyan környezetben élünk, ahol meg kell védenünk magunkat a vadállatokkal szemben” – fogalmazott a kormányfő.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanyahu egyik beszédében arra célzott, hogy lehetségesnek tartja kerítés építését a teljes megszállt területek köré, hasonlóan ahhoz, amit Jordánia határánál jelenleg is építenek. Netanyahu kedden látogatást tett a jordán határnál épülő kerítésnél, ahol a Times of Israel című újságnak adott interjúban kijelentette: „Ilyen kerítés fog épülni a megszállt területek köré.”

A kerítések elkészültével Ciszjordánia teljesen el lesz zárva a külvilágtól Netanyahu cselekedeteinek igazolására azt hozta fel mentségül, hogy az országának meg kell védenie magát a szomszédságban lévő vérengző fenevadaktól.

Netanyahu arra is kitért, hogy amikor megtervezték a kerítést, számoltak azzal, hogy földalatti járatok épülhetnek a határ mentén, de készek ezt megelőzni.

Izrael állam 1948-ban jött létre, mikor is katonai akciókkal megszállta a palesztin területeket, illetve más arab területeket, mint például a szíriai Golán-fennsíkot és a libanoni Shebaa Farmokat.

1967-ben Izrael elfoglalta Gázát, Ciszjordániát, a Golán-fennsíkot és a jordán megszállás alatt álló Kelet-Jeruzsálemet. Ezek a területek huzamosabb izraeli ellenőrzés alá kerültek, Jeruzsálemet az izraeliek Izrael fővárosává nyilvánították. Az egyoldalú lépést számos nemzetközi szereplő és a palesztin fél elutasította.

Orientalista.hu – L. Gyula 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑