Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2020. 07. 16.

Jordániában a legfelsőbb bíróság feloszlatta a Muzulmán Testvériség helyi szervezetét

2020. 07. 16.

 Jordániában a legfelsőbb bíróság feloszlatta a Muzulmán Testvériség helyi kirakatszervezetét, az Iszlám Akció Frontot (IAF), miután az nem volt hajlandó a törvényeknek megfelelően módosítani alapszabályzatát – közölte csütörtökön egy tisztviselő.

A magát megnevezni nem kívánó nyilatkozó azt mondta, hogy a bíróság előző nap hozta meg végső döntését. Az ítélet következtében a IAF elveszíti jogi státusát, azért mert így nem felel meg a 2014-ben hozott, a pártokra és egyesületekre vonatkozó törvény ismérveinek.

Helyi hatóságok évtizedeken át tolerálták a Muzulmán Testvériség mozgalmának politikai karját.

A kormány 2015 márciusában jóváhagyott egy, a testvériségből kiszakadt, Muzulmán Testvériség Szövetségnek nevezett formációt. Később a hatóságok bezárták a testvériség hét székhelyét, hogy azokat az új szervezetnek juttassák.

A Muzulmán Testvériség azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy a mozgalom meggyengítése érdekében ki akarják használni a soraikban jelentkezett törést és jogi lépéseket tettek.

Hamza Manszúr, a IAF főtitkára szerint a bíróság szerdai döntése megfellebbezhető.

Azt mondta, “a testvériséget mindig is támogatta a nemzet, a szervezet a mérsékletesség mintája, fontos eleme a nemzeti egység megteremtésének. Feloszlatása nem nemzeti érdek” – tette hozzá.

A testvériség és a hatalom között feszült a viszony a 2011. évi politikai átalakulások, az “arab tavasz” idején történtek óta, amelynek a testvériség szélesebb körű mozgalma az egyik kezdeményezője volt az arab világban.

A IAF 2016-ban, szakítva korábbi magatartásával, amikor 2010-ben és 2013-ban bojkottálta a parlamenti választásokat, indult a törvényhozási megmérettetésen. A 130 mandátum közül 16 megszerezve számottevő erővé lépett elő.

A Muzulmán Testvériség, amelyhez a IAF is tartozik, a szalafistákkal ellentétben voltaképpen legitimista, és törvényes úton szeretne hatalomra jutni.

Az iszlamisták már a 40-es évek óta a jordániai politikai rendszer részei, többször bekerültek a parlamentbe, és együttműködtek a kormánnyal. II. Abdalláh uralkodó óvatosan kezeli az iszlamistákat, akik pontosan tudják, hogy a királyság az etnikai és politikai feszültségek miatt törékenyen egyensúlyon nyugszik, és a király – akit a törzsek Mohamed próféta leszármazottjának tekintenek – valamilyen szinten a béke záloga.

Ami valóban veszélyt jelenthet Abdalláhra, az a gazdasági válság. A politikai ellentéteket ugyanis tovább erősíti a pénzügyi és gazdasági krízis, amelynek áthidalására óriási társadalmi elégedetlenséget kiváltó megszorító intézkedéseket vezetett be a kormány.

A koronavírus-járvány következményei további nehézségeket jelentenek a helyi válságban. Ezek a problémák együttesen már a királyhoz is hű törzsek képviselőit is megingathatják hitükben.

MTI

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑