Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 04. 06.

Kettősmérce:  Erdoganék Törökországban üldözik, Szíriában támogatják a terroristákat

2016. 04. 06.

Erdogan megfosztaná az állampolgárságukról a törökországi terroristákat, Szíriában bajtársként továbbra is támogatja őket.

Törökország megteszi a szükséges jogi lépéseket, hogy a terrorszervezetek tagjait és támogatóit megfoszthassa török állampolgárságuktól – közölte Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter szerdán Ankarában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden kijelentette, hogy a terrorizmus támogatóitól Törökország akár vissza is vonhatja a török állampolgárságot.

“Az állam és a nemzet árulóit nem vagyunk kötelesek a hátunkon hordani” – figyelmeztetett az államfő. A Vatan című tekintélyes török napilap szerdai számában azt írta, hogy a jelenlegi török büntető törvénykönyv nem rendelkezik a terrorszervezetek tagjai és támogatói török állampolgárságának visszavonhatóságáról.

A hatályos törvény értelmében azonban a kémtevékenységet folytató személyek számára egy minisztertanácsi határozat is elegendő, hogy elveszítsék török állampolgárságukat – írta a Vatan.

Az újság értesülései szerint Metin Külünk, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik isztambuli képviselője már a parlament elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, amely alapján Törökország megfoszthatja török állampolgárságától a terrorszervezetek tagjait.

A lap szerint később egy törvénymódosítással a terrorszervezetek támogatóit is hasonló következményekkel fenyegetnék – olvasható a lapban.

A Vatan információi szerint a szöveg név szerint említi a törökországi kurdok autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szervezetet, a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártját (PYD), a dzsihadista Iszlám Államot, a török szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Frontot (DHKP-C), valamint az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, az Erdogan első számú riválisának tartott Fethullah Gülen mozgalmát, amelyet azzal vádolnak, hogy “párhuzamos államot” épít ki Törökországon belül az elnök hatalmának megdöntésére.

A török államfő keddi beszédében nyomatékosította: “legyenek akadémikusok vagy magukat újságírónak tartó kémek, politikusnak álcázott aktivisták, semmiben nem különböznek attól a terroristától, aki fegyvert vagy bombát tart a kezében. Báránybőrbe bújt farkasok ők. Ezek nem lehetnek a mi állampolgáraink”.Erdogan többek között azokra utalt, akiket márciusban egyetemi tanárokként terrorista propaganda vádjával tartóztattak le, mert nyilvánosan felolvastak egy petíciót, amely a kurd kisebbség lakta délkelet-törökországi tartományokban folytatott katonai műveletek befejezésére szólított fel.

Célzott továbbá a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) vezetőire, valamint a Cumhuriyet című kormánykritikus napilap főszerkesztőjére és egyik tudósítójára is, akik ellen a “kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlet és kémkedés” vádjával bírósági eljárás indult. Az újság korábban videofelvétellel alátámasztott cikket jelentetett meg arról, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek.

A török elnök szerint az újság aláássa országa tekintélyét. Az államfő elismerte, hogy a Szíriába tartó teherautók a titkosszolgálathoz tartoztak, de – állítása szerint – azok az ott élő türkmén kisebbségnek vittek segélyszállítmányt.

Bashar Al-Jafari Szíria állandó kormány ENSZ nagykövete többször is vizsgálatot kért Törökország ellen, mivel a damaszkuszi vezetésnek bizonyítékai vannak, hogy az úgynevezett segélyszállítmányok nem mások, mint fegyverek, amiket a terroristák használnak fel. A török kormány az elmúlt öt évben több kiképzőtábort engedélyezett létrehozni török területen, amikben terroristákat képeztek ki és küldtek Szíriába harcolni. A kormányzó AKP vezető politikusai az ISIS által kitermelt olajfelvásárlásában is részt vettek. Az orosz hírszerzés és hadsereg is több bizonyítékkal állt elő, hogy Törökország katonai és gazdasági kapcsolatokkal rendelkezik a Szíriában tevékenykedő terrorszervezetekkel köztük az Iszlám Állammal is.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑