Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 07. 21.

Leminősítették Törökországot

2016. 07. 21.

Leminősítette szerdán Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-besorolását a Standard & Poor’s, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a múlt heti katonai puccskísérlet politikai következményei kikezdik a beruházási környezetet, aminek negatív növekedési és tőkebeáramlási hatásai is lesznek.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy Törökország hosszú és rövid futamidejű szuverén devizakötelezettségeinek osztályzatát az eddigi “BB plusz/B”-ről “BB/B”-re, a helyi valutában kibocsátott török államadósság besorolását pedig “BBB mínusz/A-3”-ról “BB plusz/B”-re rontotta.  A cég az új osztályzatokon is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Egy napon belül ez a második negatív hitelminősítői lépés Törökországgal szemben. A Moody’s Investors Service előző nap leminősítési felülvizsgálat alá vette Törökország “Baa3” szintű – még épphogy befektetési ajánlású – adósbesorolását, azzal az indokkal, hogy meg kell vizsgálni a kudarcba fulladt katonai puccskísérlet hatásait a török gazdaság növekedésére, a gazdaságpolitikai döntéshozó intézményrendszerre és a külső tartalékokra, különös tekintettel az e területeket már eddig is terhelő kihívásokra.

A Standard & Poor’s a szerdai leminősítés után immár két fokozattal gyengébb szuverén besorolást tart érvényben Törökországra, mint a Moody’s és a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings.

Ha a Moody’s is leminősíti Törökországot a felülvizsgálat eredményeként, az azt jelentené, hogy Törökországot az intézményi befektetők többé nem tekintenék befektetésre ajánlott kategóriájú államadósnak. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy az adott szuverén vagy kereskedelmi adósosztályzatot befektetésre ajánlottnak tartják-e, vagy sem.

A Moody’s esetleges osztályzatrontása nyomán a török szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is szűkülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.
A Standard & Poor’s a szerdai leminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a kudarcba fulladt puccskísérlet következtében megnövekedtek a török külső adósságállomány megújítási lehetőségeit terhelő kockázatok. Az S&P becslése szerint Törökországnak a következő tizenkét hónapban a teljes külső adósságállomány 42 százalékát kell megújítania. Ez több mint 170 milliárd dollárt jelent, ami a mozgósítható tartalékok ötszöröse, és az idei évre várt török hazai össztermék (GDP) 24 százaléka.

A Standard & Poor’s szerint emellett az is valószínű, hogy Törökország eltávolodik azoktól a reformoktól, amelyek korábban meghirdetett célja a török gazdaság külső finanszírozási függésének enyhítése lett volna.

A minap a Fitch Ratings is közvetett utalást tett Törökország leminősítésének lehetőségére. A Fitch “BBB mínusz” besorolással tartja nyilván a török államadósságot; ez azonos a Moody’s “Baa3” török besorolásával. Az osztályzat kilátása stabil, de ha a Fitch innen leminősíti a török szuverén besorolást, azzal Törökország ennél a cégnél is elveszítené befektetési ajánlású szuverén osztályzatát.

A Fitch közölte: megítélése szerint a puccskísérlet és a kormány reakciója egyaránt illusztrálja a török szuverén adósprofilra nehezedő politikai kockázatokat.

Az, hogy e kockázatok miatt nyomás alá kerül-e a török államadós-besorolás, attól függ, hogy a történtekre adott kormányzati reakció mennyire mélyíti tovább a politikai megosztottságot, és mennyire gyengíti az intézményrendszer függetlenségét. Mindez ugyanis kikezdheti a gazdaságpolitika koherenciáját, és növelheti a külső finanszírozási stresszhelyzet kialakulásának kockázatát – állt a Fitch elemzésében.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑