Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2023. 10. 04.

Mesterségesen felnyomja az olajárakat Szaúd-Arábia és Oroszország

2023. 10. 04.

Az árak emelése érdekében csökkenti a kőolaj-kitermelését Szaúd-Arábia és Oroszország. Előbbi erről még bejelentést is tett: napi egymillió hordóval kevesebbet fognak kitermelni a BBC beszámolója szerint.

A 23 kőolajexportáló országból álló csoport, az Opec+ főtitkára, Haitham Al Ghais eközben a BBC-nek arról nyilatkozott, hogy napi mintegy 2,4 millió hordóval nő az olaj iránti kereslet. A szervezetnek Szaúd-Arábia és Oroszország is tagja. Al Ghais a döntésüket elővigyázatossági jellegűnek nevezte a piaci bizonytalanságok miatt, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint azonban a kitermelés csökkentésére vonatkozó döntés jelentős ellátási hiányt okozhat már az év végére.

A portál felidézi, hogy az olajárak első körben Vlagyimir Putyin 2022. februárjában megindított Ukrajna elleni inváziója után ugrottak meg jelentősen: 2022 júniusára 120 dolláros hordónkénti árra kúszott fel, ami ezt követően csökkenni kezdett, idén májusban bő 70 dollár volt egy hordó. Azóta viszont megint folyamatosan emelkedik, a Brent olajárfolyam jelenleg 95 dolláros hordónkénti ár körül mozog és tartani lehet tőle, hogy átlépi a 100 dolláros lélektani határt is.

A helyzet miatt egyre többen elhúzódó inflációs hullámtól tartanak, Haitham Al Ghais szerint az Opec+-t azonban jobban aggasztja az olajszektorba való beruházások hiánya.

Népszava

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑