Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2023. 06. 23.

Nagy hatótávolságú rakétákat vásárol Azerbajdzsán

2023. 06. 23.

Új fegyverek, közöttük drónok és nagy hatótávolságú rakéták vásárlásáról kötött szerződést Azerbajdzsán – közölte Ilham Aliyev elnök a védelmi minisztérium különleges erői zászlóinak átadási ünnepségén.

“A hadsereg további megerősítése első számú feladat marad. A háború (…) után folytatódik az új fegyverzetek vásárlásának folyamata, és már számos szerződést aláírtunk – egyebek mellett új pilóta nélküli repülő szerkezetek és nagy hatótávolságú, tűzerejű és pontosságú rakéták importjáról” – jelentette ki Ilham Aliyev, akit az AzerTac állami hírügynökség idézett.

Az államfő hozzátette, hogy a sikeres gazdaságpolitika lehetővé teszi, hogy az állam további összeget fordítson a hadsereg fejlesztésére, valamint új fegyverek és technika vásárlására.

Moszkva felszólította Azerbajdzsánt, hogy tegye szabaddá a Lacini-folyosót

Az orosz külügyminisztérium felszólította pénteken Azerbajdzsánt, hogy tegye teljesen szabaddá a Lacini-folyosót, amely Hegyi-Karabah, az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt örmény többségű enklávé egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetése Örményországgal.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közleményében úgy fogalmazott: Azerbajdzsán részéről a folyosó bejáratának eltorlaszolása olyan lépés, amely fokozza a feszültséget éppen akkor, amikor Baku és Örményország békemegállapodás kialakításán dolgozik.

Egyes hírek szerint a Lacini-folyosót teljesen lezárták egy június 15-i lövöldözéses incidens után, amelynek során egy azeri és egy örmény határőr megsebesült.

“Az ilyen lépések nem járulnak hozzá, hogy orosz segítséggel normalizálni tudják az Azerbajdzsán és Örményország közötti kapcsolatokat. Felszólítjuk Bakut, hogy teljes egészében szabadítsa fel a Lacini-folyosót” – közölte a külügyi szóvivő.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus robbant ki 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor, és azóta gyakori fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmény és az azeri erők között. A terület hovatartozásért folytatott első háború 1994-ben örmény győzelemmel zárult.

A térségben 2020 szeptemberében azeri offenzíva indult. Baku megkísérelte fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét és környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A konfliktus újabb fellángolásának orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet vetett véget akkor, de a szemben álló felek között azóta is voltak villongások.

Azerbajdzsán tagadja, hogy blokád alá vonta volna a Lacini-folyosót. A hatóságok azt közölték, ki fogják vizsgálni, miért történt ez a “provokáció”, és biztosítani fogják az ellenőrzőpont biztonságát a határon.

Azerbajdzsán áprilisban alakított ki ellenőrzőpontot a Lacini-folyosó bejáratánál, miután magukat környezetvédőnek beállító azeri aktivisták hónapokon keresztül elzárták az utat a forgalom nagy része elől.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑