Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 09. 12.

Orosz-jordán közös terva szíriai konfliktus beszüntetéséért

2017. 09. 12.

Jordánia bejelentette, hogy Oroszországgal együtt közös tervet dolgoznak ki a harcok mielőbbi beszüntetése céljából Szíria délnyugati részén, az Amman, Moszkva és Washington közvetítésével létrejött, a térségre vonatkozó békeszerződés részeként.

Az orosz és a jordániai külügyminiszter Ammanban találkozott egymással, hogy megvitassa feszültségmentesítési övezet létrehozását az Izraellel szomszédos térségben.

A damaszkuszi kormányt támogató Oroszország és az iszlamista lázadókat segítő Egyesült Államok képviselői júniusban találkoztak titokban Jordániában, és egy hónappal később jelentették be a délnyugat-szíriai fegyverszünetet.

A tűzszünet – az első amerikai béketeremtő kísérlet Donald Trump elnöksége óta – mérsékelte a harcokat, és arra hivatott, hogy elvezessen egy hosszabb távú feszültségmentesítéshez a hat éve tartó háborúban.

“Támogatásunkról biztosítottuk a feszültségmentesítési övezetek megvalósításával kapcsolatos minden kérdés megoldását” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Ammanban.

Ajman Szafadi jordániai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a cél a feszültségmentesítési övezet mielőbbi létrehozása.

“Elsődleges célunk, hogy biztonságosak legyenek a határaink, és ne legyen itt sem az Iszlám Állam, sem az (egykori)Nuszra Front, sem más szektás milíciák.

– tette hozzá a miniszter a dzsihadista szervezetre, illetve az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló csoportra utalva.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑