Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2023. 07. 01.

Oroszok válthatják az ENSZ békefenntartóit Maliban

2023. 07. 01.

Mali katonai kormányzata üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését, miszerint kivonja a nemzetközi békefenntartó missziót a nyugat-afrikai országból. Ez a döntés lehetővé teszi, hogy a kormány maga gondoskodjon Mali biztonságáról – mondta Abdoulaye Diop külügyminiszter péntek este az állami televízióban.

A junta diplomáciájának vezetője hangsúlyozta: a kék sisakosok nem feleltek meg az ország elvárásainak a biztonsági helyzetet illetően. A hatóságok az év végéig megszervezik a kivonulást – tette hozzá.

A Bundeswehr jelenleg mintegy 1100 katonával vesz részt az ENSZ Minusma nevű békefenntartó missziójában a mintegy 23 millió lakosú Száhel-övi államban. A korábban 2024. május végére tervezett kivonulást most némileg előrehozták – derült ki a dpa beszámolójából.

Diop kifejtette, hogy a felelősség Mali biztonságáért mostantól „a maliak kezében van”, azonban nem zárta ki az együttműködést „más partnerekkel”. A junta – jegyezte meg ennek kapcsán a német hírügynökség – szoros kapcsolatot tart fenn Oroszországgal, és állítólag 2000 harcost bérelt fel a Wagner-zsoldoscsoporttól, egy részük már jelenleg is az országban tartózkodik.

A Malit stabilizáló missziót 2013-ban indították el, miután a szomszédos Líbia összeomlását és a nomád tuaregek 2012-es lázadását követően iszlamista terroristák lepték el az ország északi részét. Az egykori gyarmatosító hatalom, Franciaország katonai beavatkozása csak átmenetileg szorította vissza a szélsőségeseket.

Az ENSZ a mali békefenntartás befejezéséről döntött

Tízéves küldetése után a Maliban szolgáló békefenntartó missziójának befejezéséről döntött az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken, miután a nyugat-afrikai ország két héttel korábban – minden átmenet nélkül – a 13 ezer kéksisakos “haladéktalan” kivonását kérte a világszervezettől.

A MINUSMA kivonását Bamako többévnyi feszültség, valamint a mali kormány által bevezetett, a légi és szárazföldi békefenntartó műveleteket akadályozó korlátozások után kérte, amelyeket azután rendeltek el, hogy Mali 2021-ben kapcsolatba lépett a Wagner orosz magánhadsereggel.

A 15 tagú BT egyhangúlag fogadta el a Franciaország által benyújtott határozattervezetet, amely szerint a misszió szombaton kezdi meg műveleteinek beszüntetését, feladatainak átadását, a személyzet rendben és biztonságosan történő kivonását, hogy a folyamat december 31-ig befejeződhessen.

A 2013-ban létrehozott misszió volt az ENSZ legdrágább békefenntartó művelete: évente 1,2 milliárd dollárt emésztett fel. A MINUSMA feladata az volt, hogy stabilizálja a dzsihadista nyomás miatt az összeomlás szélére jutott mali államot, megvédelmezze a polgári személyeket, hozzájáruljon a békét célzó erőfeszítésekhez, és megvédje az emberi jogokat.

2013 óta 174 kéksisakos halt meg Maliban az ellenük elkövetett támadásokban.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője arról beszélt, hogy a Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha által alapított Wagner csoportnak köze volt az ENSZ-békefenntartók távozásának előidézéséhez. Hozzátette: a rendelkezésére álló információk szerint a mali hatóságok több mint 200 millió dollárt (68,48 milliárd forint) fizettek ki a Wagner csoportnak 2021 vége óta.

Anna Jevsztyignyejeva orosz ENSZ-nagykövet a BT-ben kijelentette: Mali “szuverén döntést” hozott.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Abdoulaye Diop mali külügyminiszterrel folytatott tárgyalása során megvitatta a Szentpéterváron júliusban tartandó orosz-mali csúcstalálkozó előkészületeit – fogalmazott az orosz külügyminisztérium pénteki közleménye.

Az orosz diplomácia vezetője biztosította mali kollégáját: Moszkva továbbra is kész kétoldalú alapon segítséget nyújtani Bamakónak a súlyos gazdasági és szociális problémák leküzdésében, a mali hadsereg harci készültségének növelésében, valamint a mali katonák és a rendvédelmi erők kiképzésében.

MTI, Magyar Hírlap

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑