Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2024. 02. 07.

Oroszország folytatta az ukrán katonai létesítmények elleni csapásokat

2024. 02. 07.

Február 7-én egész éjjel és kora reggel orosz drónok és rakéták támadtak katonai és ipari létesítményekre Ukrajnában. A támadásban a Tu-95MS, Tu-22M3 és Szu-34 repülőgépekről indított rakéták mellett kamikaze drónok is részt vettek. Ukrán megfigyelő források szerint Kalibr cirkálórakétákat az orosz haditengerészet is lőtt a Fekete-tenger felől.

A kombinált támadás az utóbbi idők egyik legerősebb volt. A Geran UAV-ok támogatásával működő orosz légi, tengeri és földi rakéták egyszerre léptek be Ukrajna légterébe, és gyakorlatilag áthaladtak az ukrán légvédelemen.
Az éjszakai orosz csapások főként Ukrajna keleti és középső részén lévő ukrán létesítményeket célozták meg. A célokat a dnyipropetrovszki Novomoskovszk városában, a Cserkasszi régióbeli Umanban találták el. Az orosz erők repülőtereket és más katonai létesítményeket is megtámadtak Kirovograd régióban.

Számos sztrájkot jelentettek Harkiv régióban. Több parancsnoki állomást megsemmisítettek, valamint a katonai személyzet elhelyezési pontjait, valamint a vállalkozások műhelyeit, ahol az ukrán katonai felszereléseket javították.
E

gy sor csapás érte a Szinkovkától délre fekvő területet Kupjanszk közelében, ahol az AFU megpróbálta átcsoportosítani és ellentámadást indítani az orosz offenzíva leállítása érdekében. A csapások az Oszkol folyón átkelni próbáló AFU tartalékcsoportokat is megsemmisítették.
Herszon közelében megsemmisült az Ukrán Fegyveres Erők jobb partra átkelni készülő tengerészgyalogság infrastruktúrája és fegyverei.
Tűz a Mikolajivban történt sztrájkok következtében:

Kora reggel újabb sztrájkhullám érte Ukrajna középső és nyugati régióit. Több célpontot találtak el Khmelnitsk régióban. Helyi hírek szerint orosz rakéták csaptak be Sztarokonstantinov környékére, ahol az ukrán légierő repülőtere található, amelyet a kijevi rezsim az F-16-os vadászgépek számára próbált felkészíteni. Robbanások dörögtek Sepetovka közelében, ahol az ukrán fegyveres erők egyik légvédelmi rendszere megsemmisült.

Az orosz rakéták a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivsk, Lviv és Ternopil régiók légterébe is behatoltak.

Sztrájkot tartottak az infrastrukturális létesítményekben a lviv-vidéki Drogobych városában, ahol egy olajfinomító kigyulladt. A lvivi régió vezetője megerősítette, hogy az egyik „ipari létesítményben” nagy tűz keletkezett, amelyet órákig nem tudtak eloltani. Egy másik célpont a Javorovszkij gyakorlópálya volt, ahol külföldi zsoldosok tartózkodnak.
Nem hivatalos értesülések szerint délelőtt orosz rakéták értek egy katonai repülőteret Ivano-Frankivszkban. Ezen a légibázison várták az első amerikai F-16-os vadászgépek érkezését is.

Az ukrán fél megerősítette, hogy több Mikolajiv létesítményben keletkeztek károk. Állítólag ott semmisült meg az AFU személyzetének bevetési pontja, valamint az egyik ipari vállalkozás. Helyi hírek szerint a célpont az Okean hajógyár volt, ahol ukrán haditengerészeti drónokat szerelnek össze, és egy lőszerraktár is található.

Újabb orosz csapások értek Zaporizsja ukrán bevetési pontjait. Újabb sztrájkhullám érte a poltavai Mirgorodot, ahol katonai repülőtér található.

Kár Kijevben

Ukrajna fővárosát is támadás érte. Kijev lakosai azt állították, hogy a Radar hadiipari vállalat műhelyeit és raktárait találták ki Kijev Golosejevszkij kerületében. Ez a vállalkozás radarok gyártásával és javításával foglalkozott, beleértve a légvédelmi rendszereket is. Valószínűleg a boriszpili repülőtér melletti erdőben lévő katonai egységek is megsemmisültek. Az orosz drónok több légvédelmi rakétakilövőt is letiltottak Kijevben. Az ukrán főváros, Klicsko polgármestere azt is elmondta, hogy a Dnyeper folyó bal partján egyes kerületekben nincs áram.

Az ukrán légvédelmi erők ismét bebizonyították teljes alkalmatlanságukat. A városi térfigyelő kamerák videóin jól látható volt az ukrán rakéták egymás után zuhanása közvetlenül a kilövés után. Ennek eredményeként károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában, amelyet a kijevi média hevesen bemutat a civilek elleni orosz csapások során.

Szinte minden lakóépületeket ért csapás az ukrán légvédelmi erők régi, hibás S-300-as légvédelmi rakétáinak eredménye; de Kijev továbbra is Oroszországot hibáztatja saját bűneiért.

Az ukrán légvédelmi erők továbbra is célokat lőnek le civilek feje fölött. Mikolaivban a lezuhant Geran UAV állítólag egy lakóházra zuhant.
Nyilvánvaló, hogy a kijevi rezsim jobban értékeli katonai létesítményeit, mint az ukrán civilek életét.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy a nagy orosz kombinált támadást visszaverték. Az ukrán győzelmek összefoglalóját Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka személyesen írta alá.

Az AFU vezérkara szerint az ukrán létesítményeken összesen 44 rakétát indítottak, ebből az ukrán légvédelem 29 rakétát lőtt le. A támadásban állítólag 20 kamikaze drón is érintett. Állítólag mindegyiket a Krím területéről indították. A mindenható ukrán légvédelem állítólag 15 drónt lőtt le. Nyilvánvaló, hogy az ukrán hadsereg nyilatkozatai nem felelnek meg a valóságnak, és nem más, mint a súlyos katonai veszteségek eltitkolására tett kísérlet.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑