Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2020. 10. 23.

Pasinján: a karabahi konfliktusnak jelenleg nincs diplomáciai megoldása

2020. 10. 23.

A hegyi-karabahi konfliktusnak a dolgok jelen állása szerint – tekintettel a térségben zajló harctevékenységekre – nincs diplomáciai megoldása – jelentette ki Nikol Pasinján örmény kormányfő szerdán.

“Először is szeretném megállapítani, hogy a karabahi kérdésnek ebben a fázisban és később, hosszú időre nem lesz diplomáciai megoldása.

Meghiúsultnak kell tekinteni azokat a reményeket, javaslatokat, amelyek szerint diplomáciai megoldást kell találni ebben a helyzetben. Mindig is azt mondtuk, hogy készek vagyunk a kérdés kompromisszumos megoldására. De mindaz, ami diplomáciai értelemben elfogadható lenne az örmény félnek, az immár elfogadhatatlan Azerbajdzsán számára” – hangsúlyozta az örmény miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében.

Beszélt arról is, hogy Örményország nagyra értékeli Oroszországgal folytatott kapcsolatát és Moszkva szövetségesi támogatását ebben a szakaszban. Mint mondta, országa és az örmény nép stratégiai partnereként tekint Oroszországra. “Magas szinten állandó kapcsolatban állunk, hogy kiutat találjunk a jelenlegi helyzetből” – tette hozzá Pasinján.

Lavrov az örmény és az azeri külügyminiszterrel konzultált Moszkvában

 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az elmúlt két nap folyamán külön-külön konzultált örmény és azeri hivatali partnerével – közölte szerdán a moszkvai diplomáciai tárca.

A közlemény szerint a felek áttekintették a hegyi-karabahi tűzszünetről és a konfliktus tartós rendezési körülményeinek létrehozásáról korábban elért megállapodással összefüggő halaszthatatlan kérdéseket. Taratalmi kérdésekről nem hangzott el tájékoztatás.

Az, hogy Zorab Mnacakanján örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter Moszkvában tartózkodik, szerdán vált ismeretessé. Arról, hogy a két vezető diplomata pénteken Washingtonban egyeztet majd Mike Pomeo amerikai külügyminiszterrel, kedden tett bejelentést Baku és Jereván. Ahogy az orosz fővárosban, Mnacakanján és Bayramov a tervek szerint a tengerentúlon sem találkozik majd személyesen egymással.

Az örmények ismét lelőtt repülőgépről adtak hírt, folytatódnak a harcok

Az örmény védelmi minisztérium ismét arról adott hírt szerda reggel, hogy a hegyi-karabahi hadsereg lelőtt egy azerbahdzsáni harci repülőgépet, amit Bakuban azonnal tagadtak, de abban egyetértenek a felek, hogy a harcok folytatódnak az enklávéban.

Susan Sztepanján, az örmény védelmi tárca szóvivője azt közölte Facebook-oldalán, hogy az 1994-es hegyi-karabahi háború után meghúzott tűzszüneti vonal déli részén lőtték le az azeri gépet. Bakuban percekkel ezután hamis hírnek minősítették az örmény fél állítását.

A Hegyi-Karabahban és környékén szeptember végén kirobbant konfliktus kezdete óta sokadszor fordul elő hasonló helyzet, amikor az örmények lelőtt azeri harci gépről vagy drónról adnak hírt, amit Baku rendre cáfol. Általában jellemző az ottani helyzetre, hogy mindkét fél saját hadi sikereit domborítja ki, kisebbítve a másikét. A közölt információkat független forrásból szinte lehetetlen ellenőrizni.

Az azeri védelmi tárca szerda reggeli tájékoztatása szerint az enklávéban egész éjszaka folytatódtak különböző intenzitású harcok az arcvonal agderini, fizuli-dzsebraili és gubadlini szakaszán, és reggel az örmény oldalról elkezdték tüzérséggel lőni a Terteri járást.

Az örmény erők éjszaka lőfegyverekkel, aknavetőkkel és tüzérséggel támadták az azeri erők védelmi állásait, az azeriek pedig meghátrálásra kényszerítették az örmény felet, amely ember- és haditechnikai veszteségeket szenvedett. A tárca három tüzérségi löveg, néhány aknavető és három, örmény katonákat szállító teherautó megsemmisítéséről adott hírt, leszögezve, hogy az azeri hadsereg “ellenőrzése alatt tartja az operatív helyzetet az arcvonal teljes mentén”.

A harcok szeptember 27-én újultak ki Hegyi-Karabahban. Azerbajdzsánban és Örményországban hadiállapotot vezettek be, mozgósítást rendeltek el. Jereván és az egyes jelentések szerint Törökország támogatását élvező Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel kétszer is, október 10-től, majd október 17-től kezdődő humanitárius tűzszünetben állapodott meg a foglyok és a halottak kicserélése érdekében, de a fegyverek így sem hallgattak el.

Armen Szárkiszján örmény elnök szerdán Brüsszelbe utazott, hogy a NATO és az Európai Unió vezető tisztségviselőivel a karabahi konfliktusról tárgyaljon – közölte a jereváni államfői hivatal. Találkozni fog Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. Örményország azt várja, hogy a NATO és az EU vezetői “minden lehetőt megtesznek” a harcok leállítása végett és azért, hogy életbe léptessék a tűzszüneti megállapodást – áll a közleményben.

Az örmény terület védelmi minisztériumának legfrissebb szerdai helyzetjelentése szerint további 62 karabahi fegyveres vesztette életét szerdán, amivel 834-re gyarapodott az azeri erőkkel szeptember 27. óta zajló harcok halálos áldozatainak száma. Az azeri fegyveres erők ugyanakkor nem közlik saját veszteségeiket.

Jereván és az egyes jelentések szerint Törökország támogatását élvező Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel kétszer is, október 10-től, majd október 17-től kezdődő humanitárius tűzszünetben állapodott meg a foglyok és a halottak kicserélése érdekében, de a fegyverek így sem hallgattak el.

Mind Baku, mind Jereván vitatja Hegyi-Karabah hovatartozását 1988 óta, amikor is a régió bejelentette elszakadását Azerbajdzsántól. Az 1992-94 között vívott harcokban Azerbajdzsán elvesztette ellenőrzését a terület felett.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,




Back to Top ↑