Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2021. 06. 09.

Pasinján felajánlotta fiát az Azerbajdzsánban tartott örmény hadifoglyok helyett

2021. 06. 09.

Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök utasította az illetékes állami szerveket, ajánlják fel Azerbajdzsánnak túszként a fiát, Asotot a Hegyi-Karabah területéért vívott tavalyi háborúban foglyul ejtett örmény katonák helyett.

A politikus ezt az ország északnyugati részén fekvő Sirak tartomány egyik településén mondta, ahol híveivel találkozott.

“Utasítottam az illetékes szerveinket, hogy hivatalosan javasoljuk az azerbajdzsáni félnek, hogy a fiam kész túszként Bakuba menni a foglyaink helyett” – mondta.

Egy nappal korábban Szerzs Szargszján, a köztársaság harmadik államfője bírálta Pasinjánt egy kijelentése miatt, amelyben azt hangoztatta, hogy a fogságban lévő örmény katonáknak még egy-két hónapot várniuk kellhet kiszabadulásukra. Szargszján erre reagálva kezdeményezte, hogy a kormányfő fiát cseréljék be az örmény hadifoglyokra.

Asot Pasinján a Facebook közösségi oldalán azt írta, hogy készen áll ilyen cserére.

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében elemzők szerint kapitulációval felérő, Örményország számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá, miután Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban.

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulnia a következő választáson, hanem egyszer s mindenkorra távoznia kellene a politikából.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑