Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2021. 06. 09.

Pasinján felajánlotta fiát az Azerbajdzsánban tartott örmény hadifoglyok helyett

Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök utasította az illetékes állami szerveket, ajánlják fel Azerbajdzsánnak túszként a fiát, Asotot a Hegyi-Karabah területéért vívott tavalyi háborúban foglyul ejtett örmény katonák helyett.

A politikus ezt az ország északnyugati részén fekvő Sirak tartomány egyik településén mondta, ahol híveivel találkozott.

“Utasítottam az illetékes szerveinket, hogy hivatalosan javasoljuk az azerbajdzsáni félnek, hogy a fiam kész túszként Bakuba menni a foglyaink helyett” – mondta.

Egy nappal korábban Szerzs Szargszján, a köztársaság harmadik államfője bírálta Pasinjánt egy kijelentése miatt, amelyben azt hangoztatta, hogy a fogságban lévő örmény katonáknak még egy-két hónapot várniuk kellhet kiszabadulásukra. Szargszján erre reagálva kezdeményezte, hogy a kormányfő fiát cseréljék be az örmény hadifoglyokra.

Asot Pasinján a Facebook közösségi oldalán azt írta, hogy készen áll ilyen cserére.

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében elemzők szerint kapitulációval felérő, Örményország számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá, miután Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban.

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulnia a következő választáson, hanem egyszer s mindenkorra távoznia kellene a politikából.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑