Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 12. 11.

Putyin elrendelte az orosz csapatok visszavonását Szíriábó (videók)

2017. 12. 11.

Szíriába érkezett villámlátogatásra az orosz elnök a hmejmími orosz légitámaszpontra.

„A védelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek parancsba adom: kezdjék el az orosz csapatkontingens kivonását állandó állomáshelyeire”

– mondta a bázis személyi állománya előtt Putyin, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, aki előre be nem jelentett látgatáson kereste fel Hmejmímet.

Hivatalos hétfői programja szerint az orosz vezető a nap folyamán Kairóba, majd Ankarába látogat, ahol Abd Al-Fattah Al-Sisi egyiptomi, illetve Recep Tayyip Erodgan elnökkel tárgyal a szíriai rendezésről. Hmejmímben Bashar Al-Assad szíriai elnökkel is találkozott.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők a szíriai hadsereggel közösen a nemzetközi terrorizmus legharcképesebb csoportosulását zúzták szét Szíriában.

„Ezzel kapcsolatban döntés született arról, hogy a Szíriai Arab Köztársaság területén tartózkodó orosz kontingens jelentős része hazatér Oroszországba”

– jelentette ki.

„Ha a terroristák még egyszer felemelik fejüket, olyan csapásokat mérünk rájuk, amilyeneket még nem láttak” – tette hozzá.

„Sohasem felejtjük el azokat az áldozatokat és veszteségeket, amelyeket a terrorizmus elleni küzdelemben hoztunk meg itt, Szíriában és Oroszországban”

– hangsúlyozta az orosz elnök.

„De ez nem késztet bennünket arra, hogy ölbe tegyük a kezünket és visszavonuljunk. Ez egyáltalán nem jellemző népünkre. Ellenkezőleg, ez az emlékezet erőt ad az abszolút gonosz, a nemzetközi terrorizmus kiirtásához, bármilyen álarcban is jelentkezzen”

– mondta Putyin, aki gratulált a katonáknak a „fényes győzelemhez”.

Méltatta, hogy Szíriát sikerült szuverén és független államként megőrizni, és megteremteni a feltételeket az ENSZ égisze alatt lefolytatandó politikai rendezéshez. Közölte, hogy az arab országban a részleges csapatkivonás után is tovább működik majd az orosz békéltetőközpont, valamint állandó alapon a hmejmími orosz légi bázis és a tartuszi haditengerészeti támaszpont.

Oroszország 2015. szeptember 30-án avatkozott be a szíriai borúba a Szíriai Arab Hadsereg és a legitim szíriai kormány oldalán, megfordítva ezzel a háború menetét. Moszkva légi, vezérkari és diplomáciai támogatással, valamint hírszerzéssel, különleges egységekkel, katonai tanácsadókkal, fegyverszállításokkal és humanitárius segéllyel támogatja Damaszkuszt.

A hmejmími villámlátogatást követően Putyin Kairóba utazott, ahol Al-Sisi elnök ünnepélyes fogadtatásban részesítette.

Orientalista.hu – Zenobia MTI, Russia Today

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑