Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 04. 29.

Romlott az iszlámról kialakult kép a francia és a német baloldaliak körében

2016. 04. 29.

A francia baloldali választók 52 százaléka úgy gondolja, hogy az iszlám „túl jelentős” helyet tölt be a társadalomban, míg hat évvel ezelőtt csak 39 százalékuk gondolta ezt – derül ki egy felmérésből, amelyet pénteken ismertetett a Le Figaro című francia napilap.

„2010-ben a franciák 55 százaléka vélte azt, hogy az iszlám befolyása és láthatósága túl jelentős az országban. Jelenleg 63 százalékos ez az arány, s a nyolc százalékos emelkedés a baloldali választóknak köszönhető” – mutatott rá a konzervatív lap, az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérése alapján.

A lapban közölt grafikon szerint Franciaországban több szempontból is nagyobb a bizalmatlanság az iszlámmal szemben, mint Németországban. Franciaországban 2010-ben és 2016-ban is a megkérdezettek 68 százaléka gondolta azt, hogy a muszlimok és a muszlim származású emberek nem illeszkedtek be eléggé a társadalomba, míg 32 százalék gondolta ennek az ellenkezőjét. A németeknek 71 százaléka nem tartja eléggé beilleszkedettnek a muszlimokat, 2010-ben még 75 százalékos volt ez az arány.

A franciák 47 százaléka szerint „egy muszlim közösség jelenléte inkább fenyegetés”, ez 5 százalékkal több, mint 2010-ben, és 19 százalék véli úgy, hogy „kulturálisan gazdagító tényező”. A megkérdezettek 34 százaléka szerint viszont sem egyik, sem másik állítás nem igaz.

A németek 43 százaléka érzi fenyegetésnek a muszlimok jelenlétét, ami 3 százalékponttal több, mint hat éve, 20 százalékuk kulturálisan gazdagító tényezőt lát bennük, ami 4 százalékponttal kevesebb, mint 2010-ben, és 37 százalékuk szerint sem egyik, sem másik állítás nem érvényes.

Az „iszlám hatását és láthatóságát” illetően a franciák 63 százaléka gondolja azt, hogy túl jelentős, ez nyolc százalékpontos emelkedést jelent az elmúlt hat évben, 32 százalékuk szerint „se nem túl, sem nem eléggé jelentős”, ami 9 százalékponttal kevesebb, mint 2010-ben, és 5 százalék szerint nem elég jelentős. Ez utóbbiak aránya hat év alatt egy százalékponttal nőtt.

Németországban 48 százalék szerint túl jelentős az iszlám jelenléte, ami egy százalékponttal kevesebb, mint hat éve, 47 százalék szerint sem nem túl jelentős, se nem elég jelentős, az ide tartozók aránya öt százalékpontot emelkedett, és 5 százalék szerint nem elég jelentős, ami négy százalékpontos csökkenés 2010-hez képest.

A franciák 63 százaléka ellenzi a muszlim fejkendő viselését, ez 4 százalékponttal több, mint hat éve, 9 százalék támogatja (ugyanennyien voltak 2010-ben is), míg 28 százalék közömbös a kérdésben, ami négy százalékpontos visszaesés az elmúlt hat évben. Németországban viszont a megkérdezettek 45 százaléka ellenzi a muzulmán fejkendő viselését, ami 3 százalékpontos emelkedés, 14 százalék közömbös, ami egy százalékpontos emelkedés hat évvel ezelőtthöz képest, 41 százalék pedig támogatja, ami 4 százalékpontos csökkenést jelent.

A muszlim származású emberek elégtelen beilleszkedésének a franciák 67 százaléka szerint „az integrálódás visszautasítása” az elsődleges oka, ez 6 százalékponttal több, mint hat éve, 45 százalék szerint pedig erősek a kulturális különbségek. Az ide tartozók aránya 5 százalékponttal emelkedett. Németországban az első okot jelölte meg a megkérdezettek 60 százaléka, ami 7 százalékpontos csökkenés 2010-hez képest, míg 48 százalék a második okot, ami viszont 14 százalékpontos növekedést jelent az elmúlt hat évben.

Magyar Idők

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑