Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2018. 02. 17.

Sardzsa, a fény városa (képek)

2018. 02. 17.

Fényfesztivált tartanak az arab város falai között.

Az Egyesült Arab Emirátusok-beli Sardzsában 8. alkalommal rendezik meg a Fényfesztivált. Ez a tudomány, a kreativitás és kulturális örökség ünnepe. 11 napon át 24 ország művészei mutatják be produkcióikat az épületeken.

A város turisztikai hivatalának elnöke, Khalid Jaszim Al Midfa mesél az alapötletről.

„Tőkét kovácsoltunk abból, ami a rendelkezésükre áll: az épületek, az építészeti örökség, Sardzs identitása segített abban, hogy megszervezzük a Fényfesztivált. Ez nagy kihívás, mert ha nincs elegendő számú épület különleges részletekkel, akkor nagyon nehéz megrendezni ezt a fesztivált.”

A Monolitok egy francia fényművész, Mathieu Felix alkotása. Egy álomszerű időkapszula az Öböl Tanulmányi Központ épületén.

“Három részre oszlik. Az első a világegyetem keletkezése, a makrótól a mikróig. A második rész az evolúció, a digitalizációról szól, és mindarról az információról, amelyet most összegyűjtünk, és felhőbe rakunk. A harmadik rész a jövőről szól, az űrbeli kommunikációról.”

A francia Laurent Langlois videoinstallációjával Zájed sejkre, az Egyesült Arab Emírségek alapítójára emlékezik.

„Az efféle feladatban olyan ötlet kell, amelyben elegendő a grafika, mert messziről látszik az épület. A szemmel kezdtem játszani a festményen, állati szemekkel, történelmi maszkok szemeivel. A show-t Zájed sejk előtti tisztelgéssel zárom” – mondta Laurent Langlois.

Az emberek gyönyörködve nézik a fényshow-t az épületeken és a modern videotechnológiákat.

Esszam Mohammed szervező:

„Az embereket megdöbbentette, amikor ezt először látták. Azt gondolták, hogy falfestmény, pedig vetítés. Ez a térségben az első város, ahol efféle fényfesztivált rendeznek, úgyhogy nem mindenki ismeri az ilyesmit.”

Idén egymillió látogatót várnak a Fényfesztiválra, amely február 17-ig tart.

A technológia és az arab építészet párosítása révén Sardzsa megtalálta a módját, hogy a régió kulturális központjává nője ki magát – összegez Daleen Hasszan, az Euronews tudósítója.

.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑