Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2022. 05. 21.

Sojgu: Felszabadítottuk Azovsztal és Mariupol teljes területét

2022. 05. 21.

Az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes felszabadításáról tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője péntek este.

Konasenkov közölte, hogy hétfőn az acélműben bekerített ukrán fegyveresek utolsó, 531 fős csoportja is megadta magát.

“Az Azov (alakulat) nácijainak úgynevezett parancsnokát a mariupoli lakosok gyűlölete és a városlakók azon vágya miatt, hogy számos atrocitása miatt leszámoljanak vele, egy speciális páncélozott járművön szállították el az üzem területéről” – közölte a tábornok.

Konasenkov szerint az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek. Összesítse szerint az Azov és az ukrán fegyveres erők 2439 katonája tette le a fegyvert az Azovsztalban május 16. óta”.

Sojgu április 21-én jelentette Putyinnak az azovi-tengeri kikötőváros felszabadítását, hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség.

Az orosz elnök emberiességi megfontolásból elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes föld alatti alagútrendszer húzódik.

Kalina is letette a fegyvert

Az Azov parancsnokhelyettese Szvjatoszlav “Kalina” Palamar távozott az Azovstalból – jelentette Irina Kukszenkova, az orosz Pervij Kanal helyszíni tudósítója.

Átadta a fegyvereit – a személyes támadófegyverét és pisztolyát.

Az orosz Pervij Kanal helyszíni tudósítója megerősítette, hogy az Azov zászlóalj parancsnoka, Redisz kisétált az Azovsztalból és megadta magát.

Robbanások voltak mielőtt az utolsó fegyveresek is elhagyták volna az acélműt

A Vosztok zászlóalj (DNR) parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij elmondta, hogy az ukrán neonáci harcosok utolsó csoportjai robbanószerekkel pusztítanak el mindent, ami fontos és értékes, mielőtt elhagyják Azovsztalt:

“Robbanások hangját halljuk, villanásokat és füstöt látunk. Nem akarják, hogy a kezünkbe kerüljön” – jegyezte meg.

MTI, Orosz Hírek nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑