Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 06. 03.

Szaúd-Arábia szándékosan megakadályozta az irániak zarándoklatát

2016. 06. 03.

A tavalyi keserű tapasztalatból kiindulva, amikor a nem megfelelő szervezési és biztonsági intézkedések következtében két alkalommal is számtalan zarándok, köztük közel 500 iráni állampolgár vesztette életét, Irán Hádzs és Zarándoklat Hivatalának vezetője kijelentette, hogy az irániak ez évben nem vesznek részt a hádzs zarándoklaton.

Szaid Ohadi egy hétfői interjúban ismertette az okokat, amelyek miatt Irán végül úgy döntött, hogy idén nem küldi el a hádzs zarándokokat Mekkába.

Megjegyezte, hogy a két ország tisztviselői között zajló hosszas tárgyalásokat követően a szaúdi kormány 11 ponttal egészítette ki az Irán és Szaúd-Arábia által aláírt szándéknyilatkozatot, mely pontok nem szerepeltek a két ország hádzs megállapodásaiban.

Ohadi megjegyezte, hogy a szaúdi kormány által adott kiegészítések újabb korlátozásokat próbáltak életbe léptetni az Iráni hádzs zarándokokkal szemben, és ezzel lehetetlenné tették azt, hogy az Iszlám Köztársaság a teljes megállapodást elfogadja. Irán ennek következtében nem küld hádzs zarándokokat Mekka szent városába.

Rijád új korlátozásait és feltételeit Ohadi a következőképpen ismertette:

A szaúdiak szilárd elhatározása, hogy nem fogadnak iráni zarándokokat

Az iráni tisztségviselő elmondta: „Elmentünk Szaúd-Arábiába, hogy aláírjunk egy megállapodást”, de a szaúdi tisztségviselők úgy tűnik, nem hajlottak arra, hogy iráni zarándokokat fogadjanak, és inkább csak időt akartak nyerni a tárgyalásokkal.

Tilalom az iráni zászló kifüggesztésére

Ohadi megjegyezte, hogy az egyik legfőbb ok, amely miatt Irán ez évben lemondta a hádzs részvételt, az iráni zászló kifüggesztésének tilalma azokon az épületeken, amelyek iráni zarándokoknak adnak szállást, és egyes nagy forgalmú útvonalakon, hogy tájékozódásul szolgáljanak az irániak számára.

Az iráni klinikák számának korlátozása

Az iráni tisztségviselő a szaúdiak által támasztott újabb kedvezőtlen feltételként említette azt, hogy „korlátozták az iráni klinikák számát Szaúd-Arábiában a hádzs időszakában, és nem engedélyezik bizonyos gyógyszerek használatát az iráni zarándokok számára Szaúd-Arábiában”.

Szaúd-Arábia kikötése, hogy az irániak viseljenek elektronikus csuklópántot

Az iráni tisztségviselő elmondta, hogy Szaúd-Arábia kikötötte az iráni zarándokok számára, hogy viseljenek „elektronikus csuklópántot”.

„Természetesen mi is megterveztünk egy hasonló csuklópántot, hogy a zarándokok azonosítását megkönnyítsük, Szaúd-Arábia azonban világosan kijelentette, hogy ők fogják megtervezni a csuklópántokat, és nem fogják engedni az iráni félnek, hogy a sajátjait használja”.

Ohadi megjegyezte, hogy a szaúdi hivatalnokok megtiltottak bizonyos szertartásokat és ima-összejöveteleket az iráni zarándokok számára, mely egy újabb indok arra, hogy Irán nem fogadhatta el Szaúd-Arábia feltételeit.

A diplomáciai udvariasság hiánya

Ohadi megemlítette, hogy Szaúd-Arábia semmibe vette a diplomáciai udvariasságot, ami szintén hozzájárult a hagyományos szertartás lemondásához. Elmondta, hogy a szaúdi hivatalnokok nem tartották be a jó modort az iráni féllel folytatott, és az ez évi hádzzsal kapcsolatos szervezési kérdések megbeszélésére hivatott tárgyalások közben sem.

A szaúdiak tiszteletlensége a szent Koránnal szemben

Az iráni tisztségviselő a továbbiakban kijelentette, hogy a szaúdi hivatalnokok tiszteletlenül viszonyulnak a szent Korán Iránban nyomtatott változataihoz, és ezeket az iráni zarándokoktól elkobozzák, majd tiszteletlen módon félrehajítják.

A közelmúltban egy iráni küldöttség utazott Szaúd-Arábiába a szaúdi Hádzs miniszter, Mohammad Szaleh bin Táher Benten meghívására, hogy hónapokkal a Minában történt és több száz zarándok életét követelő tavaly szeptemberi halálos tömegszerencsétlenség után egyeztessenek az ez évi hádzs zarándoklatról.

Szaúd-Arábia Hádzs minisztériuma szombaton bejelentette, hogy az iráni aggodalmak egy részére választ adott, Ohadi azonban elmondta, hogy Rijád elutasította az iráni zarándokok biztonságát és méltóságát szavatoló feltételek elfogadását.

Több száz ember vesztette életét a Minában, 2015. szeptember 24-én történt halálos incidens során, amikor zarándokok két nagy létszámú csoportja Dzsamaratnál, Sátán megkövezésének jelképes szertartása során egy kereszteződésben összetorlódott.

Szaúd-Arábia kijelentése szerint 770 ember halt meg az esetben, Irán Hádzs és Zarándoklat Hivatalának tisztségviselői viszont 4700 emberről tudnak, akik az életüket vesztették, köztük több mint 460 iráni zarándok.

Az AP tudósítása szerint több mint 2400 ember halt meg az eset során.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑