Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Képgaléria

2017. 07. 20.

Szaúdi és katari pénzből alakítanák muszlim mecsetté a világ egyik legnagyobb katedrálisát

2017. 07. 20.

A spanyolországi Córdoba baloldali vezetése azon ügyködik, hogy elkobozza a katolikus egyháztól a városban található, Szűz Máriáról elnevezett katedrálist, arra hivatkozva, hogy az egykor mecset volt, így aztán a muszlimokat illeti. Ha sikerrel járnak, azzal veszélyes precedenst teremthetnek.

Córdoba monumentális katedrálisa – látható, hogy a keresztények megőrizték az eredeti épületet, s abból alakították ki saját templomukat.

A spanyol baloldaliak és militáns ateisták különböző, többségében Szaúd-Arábia által támogatott muszlim szervezetekkel összefogva arra hivatkozva törekszenek az épület átalakítására, hogy az a jelképe annak a kornak, amikor „az iszlám majdnem muszlim tóvá változtatta a Födközi-tengert.”

Maga a templom egyébként 550-ben lett felszentelve, s Krisztus anyjáról, az Istenszülő Szűz Máriáról nevezték el. Mikor 714-ben a muszlimok elfoglalták a várost, s megalapították a hírhedt Cordobai Kalifátust, lerombolták az épületet, s a köveiből felhúzták a saját imahelyüket.

1236-ban aztán a keresztény erők visszafoglalták a várost, ők azonban teljesen máshogy szemlélték a hódítók hagyatékát, mint a muszlimok az övéket: az imahelyet nem rombolták le, hanem nagyrészt eredeti formájában meghagyva visszaalakították katolikus templommá.

Az épület a székesegyházi rangot 1523-ban nyerte el. A katolikusok számos gótikus, majd barokk módosítást végeztek az épületen, olyan mód azonban, hogy a korábbi építészeti örökséget belefoglalták az újfajta átalakításokba. Az imahely közepére kereszthajós „katedrálisközpontot” emeltek, itt található az épület hatalmas orgonája és csodálatos főoltára is.

A központ templomcsarnokban a spanyol gótika mozgalmassága és a barokk eleganciája is megtalálható – a felbecsülhetetlen értékű berendezés biztosan elpusztulna, ha a katedrális muszlim kézre kerülne…

A kereszténység egyik legfontosabb templomát most az iszlamisták, ateisták és baloldaliak együtt próbálnák elvenni a működő és élő córdobai gyülekezet feje fölül. A Wall Street Journal által csak deconquista-nak nevezett folyamatban (lefordíthatatlan szójáték: reconquista – az időszak, amikor Spanyolország újra kereszténnyé lett, s felszabadult az iszlám elnyomás alól; deconquista – ennek az ellenkezője) az UNESCO is tevékenyen részt vesz, amely „Córdobai Nagymecset” néven regisztrálta az épületet.

A szervezet egyébként többször is zaklatta a helyi katolikus közösséget, amiért az a turistáknak szánt kiadványain „Córdobai Szűz Mária Székesegyház” néven tünteti fel az épületet. Arra hivatkoztak, hogy a turisták emiatt átverve érezhetik magukat. A katolikusok válasza frappáns volt: először is leszögezték, hogy az épületet a 13. század óta Szűz Mária templomának nevezik, majd megjegyezték, hogy évente több millió turista fordul meg az épületben, de eddig egy sem jelezte közülük, hogy megvezetve, vagy átverve érezte volna magát amiatt, hogy a templomot templomnak nevezték…

Gótikus és barokk stílusok keverednek a központi templomcsarnok külső falain – ez már egyértelműen a kereszt öröksége

Az Iszlám Állam, s az Al-Kaida nevű terrorszervezetek egyébként több térképet is közzétettek már, melyek gyakorlatilag felhívások voltak Córdoba visszafoglalására, mely az iszlám szimbolizmusban az „elveszett kalifátus”. Az öngyűlölő baloldaliak és militáns ateista segítőik pedig éppen abban próbálnak segédkezni a migrációs válság óta igencsak megnövekedett spanyolországi muszlim népességnek, hogy a Córdobai Kalifátust szimbolikusan feltámasszák azzal, hogy visszaadják a muszlimoknak a hajdanvolt központját.

A székesegyház iszlamizálásáért (hivatalosan: ökumenikus imahellyé való alakításáért, de a szép szavak mögött teljesen más szándék rejtőzik) petíció is indult, melyet 350 ezren(!) írtak alá. Córdoba politikai vezetése is beszállt a dologba, s kijelentette, hogy attól, hogy a katolikus egyház templommá szentelte az épületet több, mint 700 éve, az még nem lett a katolikus egyház tulajdona.

Érdekes, hogy ugyanezek a baloldali hőzöngők soha nem szólaltak fel azért, hogy a nemrég újra mecsetté alakított Haghia Sophia templomot, mely az ortodox egyház egyik legrégebbi katedrálisa, adják vissza a keresztényeknek, mert attól, hogy a muszlimok azt mecsetté alakították, még nem lett az sem az Iszlám, sem a törökök tulajdona…

Az elmúlt évek propagandája – melyben még az egykori amerikai elnök, Barack Obama is részt vett –  azt sulykolja az emberekbe, hogy a reconquista arról szólt, hogy a „gonosz keresztények” embereket mészároltak le, és üldözték a muszlimokat, míg a „toleráns muszlimok” előzőleg mindenkit egyenlően kezeltek. Ezzel szemben ugyanakkor a történelmi tény az, hogy a Córdobai Kalifátus keresztényeinek semmivel sem volt jobb soruk, mint azoknak, akik ma az Iszlám Állam elnyomása alatt sínylődnek.

A Córdobai katedrálissal kapcsolatban már csak egy kérdés maradt megválaszolatlan: ki állja a „deconquista”-kampány költségeit?

A válasz Szaúd-Arábia és Katar.

Bár jelenleg a két ország épp összekülönbözött, azonban továbbra is nagy pénzekkel támogatják azokat a szervezeteket, melyek követelik a keresztények kiűzését saját templomaikból. Mind tudjuk, ezek után mi lenne a menetrend: Szaúd-Arábia szokás szerint átvállalná a mecsetté alakítás költségeit, majd küldene oda egy imámot, aki teljes erőből terjesztené a vahabizmust.

A barokk és a gótika csodálatosan keveredik a főhajóban – a központi templomcsarnok latinkereszt-alakú

Ha pedig ez megvalósulna, egy lépéssel közelebb kerülne a Córdobai Kalifátus helyreállítása, s a kereszténység bukása a hajdan büszke katolikus országban… Ha ez megtörténik, pont a balliberálisok és az ateisták lesznek az elsők, akiket az iszlamisták Allah nevében ki fognak végezni… Talán akkor majd rájönnek, hogy mekkora hiba volt a vahabizmust támogatni a kereszténység helyett…

Mi pedig imádkozunk Córdobáért, annak székesegyházáért és gyülekezetéért, s készen állunk eleven védőfalként körbeállni ezt a nagyszerű épületet, hogy jelenlegi formájában, Isten házaként maradjon meg az utókor számára is.

Orientalista.hu – Crusader

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑