Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 05. 09.

Támadásba lendült London új polgármestere

2016. 05. 09.

Alighogy London főpolgármesterévé választották, Sadiq Khan támadást intézett a szigetország vezető politikusai ellen. A pakisztáni származású Khan szerint David Cameron miniszterelnök Donald Trumpot játszott a kampány során, Jeremy Corbyn pedig képtelen a Munkáspárt szavazóinak összefogására.

Nem okozott nagy meglepetést London új polgármesterének személye: ahogy arra számítani lehetett, Sadiq Khan került a metropolisz élére. A munkáspárti politikus fölényes győzelmet aratott, a voksok 56,8 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb ellenfelére, a konzervatív Zac Goldsmithre a választók „csupán” 43,2 százaléka szavazott. Khan sikerének köszönhetően nyolc év után először lett baloldali politikus London első embere. Ennél is nagyobb jelentőségű, hogy a brit lett az első olyan főváros Nyugat-Európában, amelyet muszlim vallású politikus irányít.

A Munkáspártnak ennek ellenére nincs oka az örömre, a helyhatósági választások csalódást keltő eredményei után a pártvezetés tovább gyengélkedik. Khan – már London polgármestereként – szintén csapást mért Jeremy Corbyn pártvezetőre, és a The Observernek írt cikké­ben nyíltan elutasította a baloldali nézeteiről ismert politikus kampánystratégiáját. „Az embereket nem szabad választás elé állítani, el kell utasítanunk a mi és ők hozzáállást. (…) Egyesítsük a különböző hátterű polgárokat” – írja a politikus, aki minden londoni polgármestereként tartja számon magát.

A multikulturális főváros lakóit jobban érdekelték Sadiq Khan (jobbra) képességei, mint vallása

A multikulturális főváros lakóit jobban érdekelték Sadiq Khan (jobbra) képességei, mint vallása (Forrás: Reuters)

A brit sajtó az idézett sorokat Corbyn elleni támadásként értékelte, hiszen Khan előzőleg az önkormányzati választások plakátjaihoz sem adta a nevét, amelyek „az egyik oldal választására” buzdították a szavazókat. A pakisztáni származású politikus egy BBC-interjúban tovább ütötte a vasat, szerinte ha a Munkáspárt kormányra akar kerülni, nem csak a tradicionális, baloldali szavazókat kellene megszólítani. Ennek fényében nem csoda, hogy a londoni polgármester beavatási ceremóniáján Corbyn meg sem jelent, tovább mélyítve a párton belüli feszültséget.

Khan nemcsak a Munkáspárt vezetését illette kritikával, hanem a kormányzó Konzervatív Pártot is. Szerinte polgármesteri kampányuk hatalmas csalódás volt, hiszen David Cameron miniszterelnök és Zac Goldsmith a választópolgárok megosztásával akart szavazatokat nyerni: „Félelemkeltéssel és mindenféle célozgatással akartak egymás ellen fordítani vallási és etnikai csoportokat. Mintha magától Donald Trumptól kapták volna az ötletet.” A kampányban a politikusok részéről többször elhangzott, hogy a muszlim vallású Khannak iszlamista kapcsolatai vannak. Ezt a politikus stábja visszautasította. Khan kifejtette: büszke arra, hogy London a félelemkeltéssel szemben a reményre, a megosztottság helyett az egységre szavazott.

Magyar Idők

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑