Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2016. 12. 06.

Tarr Béla elnököl a zsűriben a marrákesi filmfesztiválon

2016. 12. 06.

A szakadó eső sem szegte a 16. Marrákesi Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójára összesereglett tömeg kedvét. Idén 14 filmet választottak be a versenyprogramba. A zsűri elnöke Tarr Béla.

Jason Isaacs angol színész szerint a fesztivál gazdag programja globális nézőpontot tükröz.

– Azt gondolom, hogy fontos megünnepelni azokat a filmeket, amelyek nem szuperhősökről szólnak, amelyek reklámozására nincs száz millió dollár. Azért olyan fontos, mert arra emlékeztetnek bennünket ezek az alkotások, hogy tanuljunk egymástól, hogy megnézzük, hogyan élnek, gondolkodnak és éreznek a világ más tájain. Ugyanis egyre töredezettebb világban élünk – magyarázta Jason Isaacs.

Az amerikai Jessica Woodworth King of the Belgians (A belgák királya) című filmjét az elsők között vetítették Marrrákesben.

– Ezen a fesztiválon sok az erősen elkötelezett film, a küldetéssel rendelkező, politikailag elkötelezett alkotás. Erre most nagy szükség van. Válságos időket élünk, elkötelezett filmeket kell mutatnunk a nézőknek – mondta Woodworth.

marakesi-filmfesztival-2

Az áldokumentumfilmben a belga király Vallónia kilépésekor Törökországban ragad, és arra kényszerül, hogy a Balkánon keresztül utazzon haza.

A marrákesi filmfesztivál nemcsak arra nyújt kiváló lehetőséget, hogy igazi filmcsemegéket fedezzünk fel a világ minden tájáról, hanem arra is, hogy lerójuk tiszteletünket a mozi legnagyobb alakjai előtt. Idén Cukamoto Sinja az egyik ünnepelt. A japán kultrendezőt legújabb filmjéről kérdeztük, amelyben ezúttal színészként tűnik fel. Martin Scorsese Némaság című alkotásáról van szó.

Cukamoto Sinja rettenetesen örült, hogy kedvenc amerikai rendezőjével dolgozhatott.

– Lenyűgöző, milyen nagy tisztelettel bánik a színészeivel. Odafigyel rájuk, komolyan veszi a javaslataikat, és azokat beépíti a filmjeibe. Az eredmény pedig egy színtiszta Scorsese-mű, amelyben azonban a többiek is benne vannak. Ez a csodálatos – magyarázta Cukamoto.

Idén a júliusban elhunyt neves iráni rendezőről, Abbasz Kiarosztamiról is megemlékeznek.

Euronews

Megosztom:

,
Back to Top ↑