Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Lapszemle

2015. 09. 09.

Tényleg megérkeztek a terroristák vagy kamuztak a szír keresztények? Itt az igazság

2015. 09. 09.

A szír keresztények szerkesztette This is Christian Syria Facebook-csoport szerint magukat menekültnek álcázva megérkeztek Európába a terroristák. Ezt olyan fényképpárokkal igazolja a csoport, ahol az egyik felvételen ugyanazon illető fegyveres terrorista, a másikon pedig menekült — közölte az erősen kormánypárti Magyar Idők.  Erre a migránspárti Index.hu és a 444.hu rövidesen írt egy-egy rövid bejegyzést arról, hogy ez KAMU. Természetesen az igazság nyilván az, amit most fog olvasni a kedves látogató. – írta az alfahir.hu újságírója.

Az Iszlám Állam korábban hivatalosan elismerte azt, amire biztonságpolitikai szakértők figyelmeztettek: az Európába igyekvő menekültek közé terroristákat rejtenek. Ezek után azt mondani egy ilyen bizonyítéksorozottra, hogy KAMU, az elégé elszállt magabiztosságra utal.  Tegyük azt félre, hogy a This is Christian Syria csoport olyanokat is listázott, akik tényleg terrorszervezetekben harcoltak. Most nézzük konkrétan azt, hogy az Index.hu és a 444.hu által szétcincált képen Al-Szaleh a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) harcosa  látható, aki miután kilövöldözte magát, a görög partokon kompozik egy zöld színű  „Thank you” feliratú pólóban. Egyesek szerint Al-Szaleh elszánt demokrata, mások szerint terrorista.

Ellenzéki terrorista vagy demokrata menekült?

Fontos tudni, hogy a damaszkuszi kormány ellen egy sor fegyveres szervezet harcol, melyek ugyan egymással is hadilábon állnak, de a fő ellenség: Bassár el-Aszad. Ezért nagyon gyakran létrejöhetnek alkalmi szövetségek, helyi szinten. Történetesen Aleppóban, ahol Al-Szaleh állítólag az Iszlám Állam (IÁ) ellen is küzdött, 700 harcosával együtt, az FSA tábora számos felvétellel alátámasztott értesülés tanúsága szerint éppen a fekete zászlós IÁ-val barátkozik, a kormánypártiakkal szemben.

Egyiküket Washington állítólag üldözi, a másikat nyíltan támogatja

A Szíria Szabad Hadsereg mellesleg az USA által nyíltan, bevallottan támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció fegyveres szárnya, amit Magyarország is elismer, mint a szír nép legitim képviseletét. Eddig Oroszország sem tette fel a terrorszervezetek listájára az FSA fegyveres csoportját, mert ezzel ellehetetlenülne egy esetleges békekonferencia megszervezése. Ugyanakkor a legújabb nyugati, Moszkva által nem kommentált híradások szerint: állítólag orosz kommandósok harcolnak az FSA egyes csoportjai ellen.

A Szíriai Szabad Hadseregnek önmagában több rémtette van.   Például az FSA örmény templomokat fosztott ki, egyik vezetőjük kitépte ellensége szívét, máját, majd megette azt. Az FSA azonban nem a legerősebb ellenzéki csoport, a Nuszra Front népszerűbb. A Nuszra Front 2012-ben öngyilkos merényletekkel robbant be a köztudatba, majd harcosai becsatlakoztak az USA által dotált Aszad-ellenes küzdelmekbe. Ennek ellenére az USA, majd 2012-ben ENSZ feltette a Nuszra Frontot a terrorszervezetek listájára. Ez ellen az USA által pénzelt szervezetek petícióban tiltakoztak, nagy egységben kinyilvánította, mindenki, hogy

„mi mindannyian az an-Núszra vagyunk!”

A Nuszra Front és az Iszlám Állam ideológiája közel azonos, a két szervezet között fúzió is felmerült, az eseti tűzharcok ellenére.  Eddig az egyesülést az azonos terméket előállító cégekre jellemző kölcsönös rivalizálás, mintsem az elvek akadályozták meg.

A szervezetek között a személyi átjárás állandó, ugyanis nem reguláris hadseregekről, hanem független fegyveres csoportokról, sokszor zsoldosokról beszélünk, akik általában az erősebb cég franchise jogait bérlik, ameddig az megfelel számukra, majd az adott terület megtartásának érdekében mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül átváltanak egy pillanat alatt. Nyilvánvaló, hogy Asszad és kormánya vagy az elüldözött keresztények szemében az FSA terrorszervezet. Úgy mellesleg az FSA logóját legutóbb krétával rajzolta valaki a Baross téri aluljáróba, egy Korán-idézettel együtt.

Most akkor az FSA terrorista vagy nem, elérkeztek ide a terroristák vagy sem?

Némi gondolkodás után- a fentiek ismeretében – mindenki eldöntheti szabadon, hogy mi a nézőpontja.

Alfahir.hu – Csé

Megosztom:

,
Back to Top ↑