Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 10. 18.

Terroristákkal is üzletel az olasz maffia

2016. 10. 18.

Hogy a maffia számára a pénznek nincs szaga, azt mindig is lehetett tudni, még ha az olyan filmek, mint például a kultikus Keresztapa vagy a nagy sikerű Maffiózók hamisan valamiféle romantikus képet festettek is a szervezett bűnözésről.
Valójában a maffiában már rég nincs „betyárbecsület”. Ha lenne, akkor azt is megválogatnák, kivel és miről üzletelnek, és a haszon reményében nem állnának szóba terroristákkal. De megteszik.

Tegnap a La Stampa című olasz lap leleplező riportjában számolt be arról, hogy az olasz maffiaklánok, a ’Ndrangetha, a Camorra és a Cosa Nostra az Iszlám Állammal is üzletelnek. Úgy látszik, a piac kereslet-kínálat szabályai a feketepiacon is ugyanúgy működnek.

Az orosz, ukrán, albán és kínai szervezett bűnözés közreműködésével az olaszok fegyvereket adnak el a líbiai dzsihadistáknak pénzért, műkincsekért és drogért cserébe. Az újságíró nem kis veszélyt vállalva a terroristák által zsákmányolt ókori műemlékeket próbált venni: egy Augustus császár képmását formáló kámea (medál) hatvanezer eurót kóstált, de kínáltak neki egymillió euróért tízméteres szobrot is. Borsos ár – és a csempész szerint még magasabb lenne, ha a gyűjtőnek közel-keleti kincsekre fájna a foga –, azonban ezek szerint van, akinek megéri.

A riport szerint sokáig amerikaiak, múzeumok és privát gyűjtők egyaránt vásároltak, mostanában inkább Oroszországból, Kínából, Japánból és az Egyesült Arab Emírségekből futnak be a rendelések. Így aztán miközben a műkincsek a dúsgazdag milliárdosok villáját és a múzeumok eldugott raktárait gazdagítják, az értük kifizetett komoly összegek a szervezett bűnözés zsebeit tömik, és a terroristákat juttatják fegyverhez.

A műkincsek pedig csak egy apró szeletét jelentik a terroristák (illetve más nyerészkedő „mérsékeltek”) és a maffia együttműködésének. Franco Roberti, az olasz maffia- és terrorellenes szervezet vezetője a napokban emelt szót az ellen, hogy a szervezett bűnözésnek és az észak-afrikai terroristáknak köszönhetően nagy mennyiségű hasis jelent meg Európában.

Becslések szerint a drogkereskedelem a maffiának évente 32 milliárd eurós hasznot hajt, az Iszlám Állam bevételeinek pedig – bár az iszlám tiltja a kábítószerek fogyasztását – hét százalékát teszi ki az üzlet. Ez ráadásul csak a jéghegy csúcsa, hiszen a célzott légicsapások ellenére a terroristák legfőbb pénzforrása még mindig az olaj.

Magyar Nemzet Online

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑