Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 06. 03.

Több, mint diákcsíny! – Szex helyett Izrael-ellenes Intifada a CEU-n

2015. 06. 03.

A vigyazo.blog.hu után a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület folyóirata a szombat.org is felháborodott, mert CEU Diákok Palesztina Igazságáért meghirdetett egy rendezvényt. Később kiderült az intézmény egyik tanszéke hívta meg a közgazdaságtudományi egyetemre Joseph Massadot, aki “kötetlen beszélgetést” tartott a budapesti intézményben. Így vándorolt be Budapestre az anticionizmus.

A beszámoló szerint eközben “Izrael-ellenes” – például Palesztina bombázását bemutató – plakátok lepték el a CEU központi épületét, köztük a Zsidó Tudományok előtti folyosórészt is.

Joseph Massad az Elektronikus Intifáda című újságban Izrael megszüntetéséről írt. Massad úgy véli, hogy “nem a izraeli rasszizmus és kolonializmus különböző aspektusainak pragmatikus elfogadása hozza el a palesztinok számára a tartós igazságot és békét”, ezzel szemben ezt: “a cionista gyarmatosító vállalkozás hozzá el ezt, kezdve a gyarmatosítók jogi és intézményi struktúráinak a megszüntetésével.”

A Közép-európai Egyetem (Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU) az Egyesült Államok és a Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem.

Az egyetem válaszolt a blog felháborodott kérdéseire az egyetem visszautasított minden olyan kijelentést, amely az Izraeli állam megszüntetéséről szól. Ezt a kijelentést minden esetben visszataszítónak és elfogadhatatlannak tartja. Az egyetem egyik tanszéke a professzort egy tudományos előadásra hívta meg, melynek témája az iszlám és a szexualitás. Az egyetem vezetése nem bírálta felül a tanszék szándékát a tudományos meghívással kapcsolatban. Ez nem jelenti azt, hogy az egyetem helyesli a meghívott nézőpontjait.

A vigyazo.blog.hu a CEU és Magyarország kapcsolatai miatt is aggódott, feltette a cseppet sem fura kérdést: “Jó döntésnek tartja-e az egyetem a professzor meghívását, akinek a nézetei a magyar állam külkapcsolati álláspontjával is ellentétesek?” Erre a CEU a következő választ adta: “Az egyetem és a magyar kormány munkakapcsolata jó. Megítélésünk szerint a fenti (#2) tárgyban tartott tudományos előadásra szóló meghívás a kutatás szabadságának körébe tartozik, és nem érinti a külkapcsolatokat.”

Alfahir.hu – Csé

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑