Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 10. 22.

Több mint fél évszázad után ismét misét tartottak egy ezerötszáz éves szír templomban

2018. 10. 22.

Újra megkondultak a harangok, Antiliben (szír-arámi nyelven Hah ܚܐܚ ) található Mor Shmuel templom tornyában, miután hatvan év után a török hatóságok visszaadták a szír egyháznak az ország délkeleti részén található történelmi templomot és kolostort.

Mor Shmuel (Szent Sámuel) templomát a regionális kabinet új törvényi rendelkezésének köszönhetően szolgáltatták vissza a Szír Ortodox Egyháznak.

A templom restaurálása és javítása már évek óta folyamatban van. Miután megkaptuk az engedélyeket, fokoztuk erőfeszítéseinket, hogy új helyen tudjunk istentiszteletet tartani. Végül megnyitottuk a Hah községben található, V. századból származó templomot, hogy ismét imádkozni tudjanak az emberek

– mondta Koryakus Ergün, a Mor Gabriel Kolostor Alapítvány vezetője.

Mor Tomotheos Samuel Aktas, Turabdin püspöke és a Mor Gabriel kolostor apátja

A hatvan évnyi csend után idén október 15.-én tartottak először liturgiát. A Mor Tomotheos Samuel Aktas, Turabdin püspöke által vezetett ünnepségen Törökország más településeiről, illetve az Európában élő, Hah faluból származó szír keresztények is részt vettek.

A török ​​kormány 2017. novemberi határozatát követően idén május 23-án visszaszolgáltatta Hah település keresztény temetőjét és templomát az őshonos szír közösségnek és az ortodox egyháznak. A Szír Ortodox Egyház idén már a negyedik templomot szerzete vissza és nyitotta meg újra a hívők előtt.

Mardin és Turabdin vidéke a keresztény szírek, arámik és asszírok ősi földje volt. Kétezer éven át éltek ezen a vidéken, ahol többek között a világon leghosszabb ideje folyamatosan működő Mor Gabriel kolostor is megtalálható.

.
Az 1915-ös, oszmán és kurd csapatok által elkövetett keresztény népirtás a turabdini keresztényekre is lesújtott. A térségben élő közel félmillió keresztény többségét lemészárolták, egy részük a mostani Szíria területére menekült.

Az egykor virágzó ötezer fős Hah városába kétezer szír keresztény menekült a környező falvakat feldúló oszmán és kurd csapatok elől, akik ostrom alá vették a várost. A szír keresztények hónapokon át kitartottak, majd a szabad elvonulás reményében feladták szülővárosukat. Az oszmán és kurd csapatok megtámadták a városból kivonuló szíreket és lemészárolták őket.

Az egykor virágzó Hah város napjainkban egy kis falura zsugorodott

A hajdan virágzó Hah város mára egy kis településre zsugorodott, ahol a lakosság lélekszáma épp, hogy meghaladja a százötven főt. A Mor Shmuel templom megnyitása talán végett vetett a száz éves elnyomásnak, és ismét szabadon élhetnek ősi földjükön a szír keresztények.

S4C.news – Kassab Adonis, Forrás: AINA, Képek: Demirören News Agency

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑