Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 08. 23.

Török-iráni hadművelet indul a kurd felkelők ellen

2017. 08. 23.

Közös katonai hadműveletet indít Törökország és Irán a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen az iraki-iráni határnál – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök Mohamed Bakeri iráni vezérkari főnök ankarai látogatása után pár nappal.

“Az Iránnal való közös fellépés mindig is napirenden volt” – közölte az összegyűlt riporterekkel a török elnök augusztus 21-én, mielőtt elindult volna Jordániába. Szavai megerősítik Mohamed Bakeri iráni vezérkari főnök ankarai bejelentését a katonai együttműködés megerősítéséről a török-iráni határnál.

Erdogan szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Törökországra és Iránra is hatalmas fenyegetést jelent, Bakeri látogatása alatt a török tisztviselők is felhívták a figyelmet a szervezet iráni csoportja, a Kurdisztáni Szabad Élet Pártja (PJAK) elleni küzdelem nehézségeire. A két katonai főnök megvitatta a jövő katonai és diplomáciai kihívásait, majd arra az elhatározásra jutottak, hogy közös erővel sokkal rövidebb alatt tudnak eredményeket felmutatni – tette hozzá a török elnök. Bár a művelet kezdetét, méretét és helyszínét nem pontosította, de a török média jelentései azt sugallják, hogy a közös hadművelet az észak-iraki Sinjar régióban és a a keletebbre fekvő Kandil-hegységnél kezdődhet.

Mindemellett Törökország a közelmúltban megkezdte az iráni határ egy 144 kilométeres szakaszán annak a betonfalnak az építését, amely a tervek szerint egyrészt a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) iráni táboraiban tartózkodó mintegy ezer milicista bejutását akadályozza az országba, másrészt visszafogja a kábítószer-csempészetet. Az építmény 3 méter magas, 2 méter széles és egyenként 7 tonna tömegű, mozgatható tömbökből áll, így szükség esetén a hatóságok lebonthatják és más helyen húzhatják fel újra.

Orientalista.hu – Hirado.hu, Hurriyetdailynews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑