Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 01. 25.

Törökország „Nagy Falat” emel a szír-török határ mentén

2017. 01. 25.

Pengésdróttal kombinált, 3 méter magas betonfalat épít Törökország a szír határ mentén, hogy megakadályozza az iszlamista milicisták egyik országból a másikba jutását – értesült a Sputniknews.

Az építkezés első szakaszában Kessab város közelében, Idlib provincia mellett kezdték el felhúzni az akadályt – ott már a teljes szakaszon el is készültek vele. A falat Kamishli irányában, kelet felé építik tovább. Az építmény a dróttal együtt összesen 4 méter magas.

A szír konfliktus kezdete óta Törökország álláspontja drámaian megváltozott déli szomszédja iránt. Kezdetekben a kis-ázsiai állam erőteljesen támogatta azokat, akik hitték, hogy „Assadnak mennie kell”, és hajthatatlan volt abban a kérdésben, hogy Szíria területén hozzon létre egy pufferzónát.

Mostanra azonban a dolgok megváltoztak, s az Erdogan-rezsim is belement abba, hogy Assad és kormánya hatalomban maradhasson, azonban, ezt a falat megépítik, hogy „kívül tartsák a terroristákat országukból.”

Törökország, s annak védelmi minisztere kijelentették, hogy ez a fal segítség lesz ahhoz, hogy határukat őrizni és ellenőrizni tudják, valamint hogy tudják, ki lépi azt át.

Ugyanakkor, Szíriában a hatóságok nincsenek elragadtatva ettől a nagy ötlettől, mivel Törökország nem tisztázta velük a pontos határvonalakat, mielőtt megkezdte a munkálatokat, jogos tehát a szírek azon aggodalma, mely szerint Törökország a falépítés ürügye alatt kicsit bővítené a területét hazájuk rovására. A Sputniknews értesülései szerint egyébként a már elkészült szakaszon „véletlenül” valóban délebbre tolódott a határ az eredetihez képest.

További bizalmatlanságra ad okot Assad kormánya részéről az, hogy a háború kezdete óta igen sok fegyveres milicistát láttak már átlépni a határon, Szíria felé, sőt, nagy valószínűséggel Erdogan államában kiképzőközpontjaik is működtek az Assad-ellenes terroristacsoportoknak.

Tény, hogy a szíriai háború első éveiben Törökország minden tekintetben az amerikaiak érdekei szerint járt el, bár a kezdetektől lehetséges konfliktusforrásként voltak jelen a kurd milíciák, amiket az USA támogatott, a kis-ázsiai ország viszont terrorszervezetként kezelt.

Törökország ugyanakkor az Erdogan-ellenes puccs óta – melynek amerikai szálai is vannak szerintük – egyre inkább Oroszország és szövetségesei mellé pártol, ennek részeként ma már egyre inkább hajlandó együttműködni nem csak az orosz-, de a kormánypárti szír katonai erőkkel is a terrorellenes háborúban.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑