Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 01.

Törökország támogatásával az Al-Kaida elfoglalt egy várost Szíriában

2015. 04. 01.

Több tízezer ember menekült el a városból miután a  Nuszra Front terrorszervezet lerohanta a várost.

törökroszágbóól

Törökországból érkező terroristák

Már az izraeli lapok is nyíltan írnak arról hogy Törökország nem csak a háttérben hanem nyíltan is segíti a Nuszra Frontot.

“A török hadsereg segítette az Al-Kaida terrorszervezetet, hogy elfoglalja a török határhoz közeli szíriai Idlib várost!” – írta a haaretz izraeli lap.

Az elmúlt hónapokban északon és a Golán-fennsíkon is nagy területeken szorultak vissza a terrorszervezetek ezért Izrael és Törökország is nyíltan belépett a Szíria ellen vívott háborúba.

Az elmenekült lakosság beszámolója szerint több ezer terrorista lépte át a török-szír határt török tankok támogaatásával közelítették meg a határhoz közel fekvő Idleb várost.

A kormányerők és a várost védő civil lakosság egy héten keresztül védte a várost majd kénytelen volt a lakosságot evakuálni és visszavonulni.

A SANA szíriai hírügynökség szerint az elmenekült civilek beszámolói szerint az Al-Kaida szíriai ága vegyi fegyvereket is alkalmazott.

A városban rekedt civilek ellen máris megkezdődött a megtorlás. A terroristák két nap alatt több mint 100 embert végeztek ki mert a városvédő népi milícia tagjai voltak. A vérengzés elsődleges célpontja itt is a vallási vagy etnikai kisebbségek.

ibrahim farah

Ibrahim Farah atya

A tartományban és a székhelyen Idlebben is jelentős a keresztények száma. Bár az elmúlt négy évben a többségük biztonságosabb helyre menekült még így is több tízezer keresztény maradt a tartományban akik nem voltak hajlandóak elhagyni szülőföldjüket és inkább fegyvert ragadtak.

A városban az idősekkel marad Imbrahin Farah ortodox keresztény papot a Nuszra Front elhurcolta és ismeretlen helyre vitte a többi kereszténnyel együtt.

 

A felvételen az Idlebet elfoglaló terroristák fenyegetései hallhatók majd a Szíriai Légierő támadása:

 A Szíriai Arab Hadsereg lelőtt egy Al-Kaida terrorszervezet által használt drónt

A Szíriai Arab Hadsereg 11. Harckocsi Hadosztálya lelőtt egy újabb a Nuszra Front szíriai Al-Kaida terrorcsoport által használt pilóta nélküli repülőgépet (drónt) Idleb tartomány északi részén.
Egy idlebi katonai forrás szerint a drónt a 11. Hadosztály Brouma település körzetében lévő állásai felett látták repülni mielőtt a faluban állomásozó katonák parancsot kaptak, hogy szedjék le a pilóta nélküli repülő eszközt és gyűjtsék be maradványait.

Eltérően az USA múlt héten lelőtt Predator típusú drónjától ez a pilóta nélküli repülő eszköz jóval kisebb méretű volt és műanyagból készült; ez már az ötödik drón amit a Szíriai Arab Hadsereg katonái leszedtek 3 hét alatt. Az ötből négy a Dzsabhat Al-Nuszra terroristái által indított eszköz volt.

A Dzsabhat Al-Nuszra terroristái megtámadták a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) egyik ellenőrző pontját az Al-Masztuma főúton nyugatra Idleb városától; azonban a támadást a nemzetvédelmiek visszaverték heves összecsapások után, amelyek ebben a mezőgazdasági körzetben 5 órán keresztül zajlottak a hétfői napon.

Északra Idleb városától az Iszlám Front (Dzsabhat Al-Iszlamija) terrorszervezet kontigensei megkísérelték áttörni a Kafraja és Al-Fuaa falvaknál lévő védelmi vonalakat, de a Nemzetvédelmi Erők kemény ellenállásával szembesültek, így arra kényszerültek, hogy négy órás harctevékenység után eredménytelenül vonuljanak vissza.

Az Al-Kaida terroristái USA gyártmányú “TOW” páncéltörő rakétákat használnak Idleb tartomány területén

11059299_524237524385462_8256281499059536460_n

USA gyártmányú páncéltörő

A szíriai Al-Kaida csoport a Nuszra Front terrorszervezet több képet közölt a harcosairól amikor azok az USA gyártmányú BGM-71 TOW irányított páncéltörő rakétakomplexumot használják, amiket átvettek a nem rég feloszlott “Harakat Hazzm” nevű “mérsékelt ellenzéki” (értsd: a nyugat által támogatott vahabita terroristák) milíciától Aleppo tartományban.

Az Egyesült Államok kormánya megmutatta melléfogását a “mérsékeltnek” nevezett terrorszervezetek támogatásával a szíriai válságban miután feloszlott két általa támogatott fegyveres csoport (a “Harakat Hazzm” és a “Szíriai Forradalmi Front”) az ország északi részén.

A Nuszra Front terrorszervezet a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) és az Iszlám Front (Dzsabhat Al-Iszlamija) nevű nyugat-barát terrorszervezetek közeli szövetségese; a Nuszra-terroristák nem birtokoltak ilyen páncéltörő fegyvereket amíg össze nem ütköztek a Harakat Hazzm milicistáival Aleppo tartomány nyugati részén, éppenséggel ez vezetett a megszűnésükhöz.

A szélsőséges “iszlamistának” nevezett (szerintünk vahabita) csoportok felemelkedésével Szíria egész északi részén, ezeknek a fegyvereknek a megszerzése csak növeli az erejüket. Ráadásul a Szaúd-arábiai és katari kormányok folytatják a juttatások folyósítását, hogy kifizessék a Nuszra Front és az Iszlám Front vahabita zsoldosainak a “bérét”.

A Szíriai Arab Fegyveres Erők lerohanták vahabita fegyveresek gyülekező csoportjait az észak-nyugati Idleb tartomány különböző részein.

Több az Nuszra Fronthoz tartozó fegyveres meghalt és megsebesült a Hadsereg műveletei során Bennish városában 7 kilométerre Idlebtől.

Eközben szíriai katonák vahabita terroristák egy hosszú menetoszlopát robbantották fel Kafar Dzsalesz járás falvaiban, 5 kilométerre északra a várostól.

Szarakvib és Szarmin városok és Falion falu szintén súlyos összecsapásoknak adtak helyet vahabita terroristák és szíriai katonák között, akik amilyen hamar csak lehet vissza akarják foglalni a tartományban megszállás alatt lévő területeket.

Az Al-Nuszra Front tagjainak állításai szerint két fegyveresüket: Bader Al-Lahiant és Mohammad Murshidit (szaúd-arábiai állampolgárok) likvidálták a Szíriai Arab Hadsereg katonái az Idleb városért vívott ütközetben.

.

A Tigris Alakulatok bekapcsolódnak az Idlebért vívott harcokba

tigris alakulat

Tigris alakulat katonái

A Szíriai Arab Hadsereg Különleges Erőinek az egysége, a Tigris Alakulatok bejelentették, hogy áttelepülnek Dzsabal Al-Shaerből (Kelet-Homsz) Idleb tartományban, ahol segítéget nyújtanak a Nemzetvédelmi Erőknek, hogy teljesen helyreállítsák a kormány ellenőrzését a tartományi székely felett.

Jelenleg nem nyilvános a Tigris Alakulatok hány katonája csatlakozik az ellenoffenzívához, az elit egység több tagja osztott meg képeket bajtársaikról a közösségi média felületeiken, együtt a parancsnokukkal a legendává lett Szuhail Al-Hasszan ezredessel.

A Szíriai Arab Hadsereg néhány közösségi oldala szerint az ellentámadás Idleb megtisztításáért déli irányból indul; azonban az ellenoffenzívát még nem jelentették be hivatalosan a Hadsereg és a Fegyveres Erők Főparancsnoksága részéről. (Megjegyzés: szerintünk az ellentámadás már azóta tart, ahogy a vahabita terrorszervezetek szombaton betörtek a városba, délről a Hadsereg gépesített egységei érkeztek a Nemzetvédelmi Milícia segítségére.)
Eredetileg a Nemzetvédelmi Erők (vagy Milícia, NDF) egységei őrizték a várost, de arra kényszerültek hogy visszavonuljanak az Északi Hawa és a Nyugati Hawa kerületekből, miután áttörték a védelmi vonalaikat. Ezután bontakoztak ki heves harcok a déli Tal Al-Mintar kerületben a terrorszervezetek feltartóztatására.

Amikor az ellenoffenzíva megindul, abban a támadásban nagy valószínűséggel részt vesz a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztálya, mert a várost körülvevő egyenletlen talaj megköveteli a nehéz páncélozott haditechnikai eszközök bevetését jóval kiképzettebb alegységekkel, mint a paramilitáris Nemzetvédelmi Erők.

Orientalista.hu – Sinoda – Szíriai Arab Hadsereg (Forrás: sana.sy, almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑