Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 12. 19.

Új választások esetén Haniyeh legyőzné Abbászt

2018. 12. 19.

 

Egy közvélemény-kutatás szerint a gázai székhelyű Hamasz  iszlamista szervezet vezetője, Ismail Haniyeh új választások esetén legyőzné a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbaszt.

A Khalil Shikaki vezette kedden közzétett Palestinian Center for Policy and Survey Research által készített felmérésben Haniyeh a szavazatok 49 százalékával legyőzte a szavazatok 42 százalékát megszerző Abbászt.

Shikaki a Hamasz győzelmi eredményét a szervezet legutóbbi konfrontációjához Izraellel és az Abbász kormányával szembeni elégedetlenséggel – különösen egy új társadalombiztosítási törvény miatt -, kötötte össze.

A felmérésben 1 200 személy vett részt a Gázai övezetben és Ciszjordániában, a hibahatár 3%.

Abbasz Fatah frakciója és a Hamasz régóta riválisai egymásnak. A palesztinok legutóbb 2006-ban tartottak választásokat, azóta folyamatosan halasztják az új választások kiírását.

A hónap elején Abbász kijelentette, hogy hamarosan feloszlatja a hosszú ideje működésképtelen Palesztin Törvényhozási Tanácsot (PTT).

A Hamász, amely PTT-ben lévő székek többségét birtokolja, régóta ellenzi a jogalkotó testület feloszlatását.

Nem sokkal azt követően, hogy a Hamasz 2007-ben kiűzte a Fatah dominálta Palesztin Hatóságot a Gázai övezetből a PTT abbahagyta az ülésezést. A Ramallah székhelyű Fatah tisztviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy új választások kiírása előtt Ciszjordánia Palesztin Hatóság irányította területei és a Gázai övezet egy kormány alá kerüljön.

Az Izraeli megszállás ellen törekvő Hamász évek óta konfrontációra buzdítja a palesztinokat a zsidó állam ellen Ciszjordániában.

Pénteken a Palesztin Hatóság rendőrei feloszlattak egy pro-Hamasz tüntetést Hebronban, gumibotokkal verve a tiltakozókat és villanógránátokat dobálva.

A pénteki muszlim imák után a palesztin erők mintegy 50 a Hamasz alapításának 31. évfordulóját ünnepelő aktivistával kerültek összetűzésbe.

A Hamasz elítélte a tüntetések elfojtását. Fawzi Barhoum szóvivő a szervezet honlapján tett nyilatkozatában azt mondta, hogy ez a “barbár viselkedés” a bizonyíték arra, hogy a Palesztin Hatóság “bemocskolta a mártírok vérét.”

Az Izraellel régóta fennálló feszültségek ellenére a palesztin biztonsági erők és a Ciszjordániában működő izraeli hadsereg közötti biztonsági koordináció nagyon szoros, és kulcsfontosságú tényezője a két fél közötti kapcsolatnak.

A Trump-kormány idén minden támogatást megvont a palesztinoktól a biztonsági erőfeszítésekre szánt mintegy 42 millió dollár kivételével.

Azonban a Palesztin Hatóság és Izrael erőfeszítései ellenére a Hamasz sejtjei továbbra is aktívak Ciszjordániában. A közelmúltban végrehajtott több támadásért is a Hamasz vállalta a felelősséget.

Újkelet.live nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑