Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2016. 06. 22.

Újabb terrortámadás Jordániában

2016. 06. 22.

Az Egyesült Államokkal szövetséges közel-keleti királyság szíriai határán, egy menekülttábortól pár száz méterre robbantotta föl magát egy öngyilkos merénylő. Hat katona halt meg, tíznél is több a sebesült.

A férfi Szíria felől érkezett: áthajtott a határon, és belerohant egy katonai ellenőrzőpontba ott, ahol a szíriai, az iraki és a jordán határ összefut, Rakban határállomáson.

A merényletet még egyetlen szervezet sem vállalta, de szakértők arra emlékeztetnek, hogy a keddi támadás színhelye közel esik az Iszlám Állam terrorszervezet műveleti területéhez.

Egy férfi azt magyarázta, hogy ezeknek a terroristáknak semmi közük az iszlámhoz. Ha lenne, nem csinálnák ezt az emberekkel, nem ölnék meg, nem robbantanák föl őket. Főleg nem ramadán idején. Ha tisztelnék az úristent, egy árva macskát sem ölnének meg, nemhogy emberi lényeket. Reméli, hogy az isten majd elszámoltatja őket.

Június elején Jordánia fővárosa, Amman mellett ért támadás egy rendőrőrsöt, ott öt ember, köztük három titkos ügynök halt meg.

Miután ezek voltak az első merényletek Jordániában azóta, hogy a szomszédos Szíriában kitört a polgárháború, a jordán hadsereg vezérkari főnöke zárt katonai övezetté nyilvánította az ország északi és északkeleti határszakaszát. Ez azt jelenti, hogy oda egyelőre a segélyszállítmányok sem jutnak be, pedig több mint 50 ezer menekült él ott, ráadásul az épp az a határszakasz, ahol Jordánia még beenged menekülteket Szíria felől.

Jordánia a legnagyobb befogadó a szomszédos Libanon után. Sok százezer szíriai menekült él ott sátortáborokban, mióta hazájukban dúl a háború. A Szíriában harcoló terror szervezetek a menekülttáborban kiképző és toborzó állomásokat létesítettek, amiket a jordán hatóságok nem ellenőriznek. Az ammani kormány továbbá hozzájárult ahhoz, hogy az öböl-menti petrodollárokból vásárolt fegyvereket jordán területeken keresztül szállítsák Szíriába, amiket aztán a fegyveres csoportok között osztanak szét.

A jordán király, II. Abdullah kemény választ ígért a merénylőknek.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑