Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2023. 04. 25.

Veszélyes vírusokat tároló laboratórium került Szudánban az egyik fél ellenőrzése alá

2023. 04. 25.

Súlyos biológiai veszélyre figyelmeztetett kedden a WHO a harcok sújtotta Szudánban, miután a szemben álló felek egyike ellenőrzése alá vett egy laboratóriumot, ahol a többi között kanyaró- és koleravírust is tárolnak.

A WHO szudáni irodájának vezetője, a jelenleg az afrikai országban tartózkodó Nima Szaíd Abíd azt közölte, a technikusok nem tudnak bejutni a közegészségügyi intézet laboratóriumába, hogy biztonságba helyezzék a veszélyes anyagokat.
Videóhívásában Abíd nem közölte, melyik oldal ellenőrzi jelenleg a létesítményt.

Mindeközben Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjáért felelős hivatalának (OCHA) szóvivője arról tájékoztatott, hogy – bár továbbra is elkötelezettek a szudáni nép támogatásában – a harcok által sújtott térségekben csökkentik aktivitásukat.
Az összecsapások kezdete óta legalább öt segélymunkást öltek meg, és emiatt az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM), valamint világszervezet Világélelmezési Programja (WFP) már felfüggesztette az országban zajló programjait.

Patrick Youssef, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) afrikai irodavezetője felszólította a nemzetközi közösséget, igyekezzenek “hosszútávú megoldást” találni a szudáni helyzetre azt követően is, hogy kimenekítették az országból a külföldi állampolgárokat.

Szudánban április 15. óta folynak harcok az országot a 2021. évi katonai hatalomátvételt ténylegesen vezető Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok irányítása alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. A harcokban a WHO adatai szerint eddig csaknem 460-an vesztették életüket, a hirtelen kirobbanó konfliktus miatt pedig több ezer külföldi rekedt az országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑