Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 07. 09.

Washington: Moszkva ne kezelje zsoldosoként az elfogott amerikaiakat

2022. 07. 09.

Az Egyesült Államok kérte, hogy Oroszország ismerje el harcosokként az ukrajnai konfliktus során elfogott amerikai fegyvereseket – közölte pénteken Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

“Volt egy bizonyos jelzés az amerikai fél részéről, amely főként arra összpontosított, hogy ezeket a személyeket a genfi egyezmény meghatározása szerint harcosoknak kell tekinteni, és a vonatkozó védelemnek kell rájuk vonatkoznia” – mondta újságíróknak.

A külügyminiszter-helyettes hozzátette ugyanakkor, hogy az amerikai zsoldosok témáját nem tárgyalták meg kifejezetten Oroszország és az Egyesült Államok között.

Rjabkov szerint a külföldi zsoldosok jelenléte, illetve akcióik “az ukrán fegyveres erők és nacionalista zászlóaljak oldalán” jelenleg az egyik “legsúlyosabb és legproblémásabb momentum” Oroszországnak az USA-val és más nyugati országokkal fenntartott kapcsolataiban.

ELMONDTA, HOGY AZ ELFOGOTT KÜLFÖLDI ZSOLDOSOK TEVÉKENYSÉGÉT VIZSGÁLJÁK, HOGY MEGÁLLAPÍTSÁK “A HARCI ÖVEZETBEN VALÓ MEGJELENÉSÜK KÖRÜLMÉNYEIT ÉS AZ OTT JÁTSZOTT SZEREPÜKET”.

“Többször figyelmeztettük az Oroszországgal szemben barátságtalan országok állampolgárait, hogy tartózkodjanak az ukrajnai harctéren való “bizonyítás” kalandos terveitől” – mutatott rá Rjabkov.

“De azok, akik nem veszik figyelembe ezeket a figyelmeztetéseket, saját embergyűlöletük és annak gyümölcsét aratják, hogy képtelenek elfogadni a régióban kialakult helyzet valóságát.”

Kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy mintegy 170 külföldi zsoldost öltek meg Ukrajnában “az elmúlt 10 napban”, és 99-en “megtagadták a harcokban való részvételt és elhagyták Ukrajna területét”.

Eközben két amerikai harcos – Alexander John-Robert Drueke és Andy Tai Ngoc Huynh – jelenleg a Donyecki Népköztársaságban várja a tárgyalást, ahol a múlt hónapban három brit és marokkói külföldi harcost ítéltek halálra “illegális tevékenységük” miatt. A halálos ítéleteket azonban még nem hajtották végre, mivel mindhárom külföldi fellebbezett a donyecki bíróság ítélete ellen.

A Donbassz törvényhozói zöld utat adtak a kivégzéseknek

A Donyecki Népköztársaság (DNR) törvényhozói feloldották a kivégzésekre vonatkozó moratóriumot, a Donbasszban található köztársaság létfontosságú érdekeit fenyegető veszélyekre hivatkozva. Jelenleg három külföldi “önkéntes”, akik Ukrajnáért harcoltak, és a DNR erői fogságba ejtették őket, halálsoron várják sorsukat.

Pénteken Jelena Siskina, a DNR Néptanács büntető- és közigazgatási törvénykezési bizottságának elnöke bejelentette, hogy “a Donyecki Népköztársaság szuverenitásának, területi integritásának és érdekeinek védelmére való tekintettel a fennálló katonai-politikai körülmények között javasolják a kivégzések tilalmának semmissé nyilvánítását”.

A tisztviselő arra is rámutatott, hogy a halálbüntetést csak azokkal szemben szabják ki, akiket “különösen szörnyű, élet elleni bűncselekményekben és bizonyos, háború idején vagy harci körülmények között elkövetett bűncselekményekben” találtak bűnösnek.

A puszta tény, hogy az elítélteket valóban kivégezhetik, erős elrettentő hatással lesz a leendő elkövetőkre, különösen azokra, akik “az emberiség békéje és biztonsága elleni bűncselekményeket” követnek el – olvasható a DNR parlamentjének honlapján közzétett nyilatkozatban.

Ha a képviselők többsége megszavazza a javaslatot, a halálbüntetéssel fenyegetett embereket a jogszabály kihirdetésének napjától kezdve kivégezhetik.

Június 9-én a DNR legfelsőbb bírósága két brit és egy marokkói állampolgárt ítélt halálra, bűnösnek találva őket zsoldosként és a köztársaság elleni “ukrán fegyveres agresszióban” való részvételben.

A harcosok április közepén adták meg magukat a DNR erőinek Mariupol városában, ahol hetek óta heves harcok folytak az ukrán csapatok, valamint az orosz és a DNR erői között.

London ragaszkodik ahhoz, hogy állampolgárait a genfi egyezmény értelmében hadifogolyként kell kezelni, noha Nagy-Britannia hivatalosan nem áll háborúban a Donyecki Népköztársasággal, és eleve nem ismeri el a köztársaságot független államként.

Donyecki tisztviselők azt mondták, hogy a foglyokat zsoldosoknak tekintik, ami azt jelenti, hogy nem állnak a nemzetközi jog védelme alatt, ellentétben a harcosokkal.

Hétfőn Aiden Aslin jogi védői közölték, hogy fellebbezést nyújtott be a halálos ítélet ellen. A brit ügyvédje, Pavel Koszovan az orosz TASZSZ médiaorgánumnak elmondta, hogy az ítélet két pontját – “bűncselekmények elkövetése személyek egy csoportja által” és “a hatalom erőszakos elfoglalása vagy erőszakos megtartása” pontokat – vitatja, és az ügy ejtését kéri “a vádlott cselekményeit igazoló bizonyítékok hiánya miatt”.

Június végén Aslin honfitársa, Shaun Pinner is fellebbezett a bíróság döntése ellen, és ügyvédje azt kérte, hogy az ítéletet halálról életfogytiglani tartó börtönbüntetésre változtassák.

A marokkói állampolgárságú Saadun Brahim védője szintén fellebbezést nyújtott be múlt pénteken. A DNR bírósága megerősítette mindhárom beadvány beérkezését.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑