2017. 12. 23.

A magyar búza is exportengedélyt kapott végre EgyiptombanA 2012 óta tartó egyeztetések sikerrel jártak: Egyiptom Mezőgazdasági és Talajvédelmi Minisztériuma 2017. december 10-én kiadta az engedélyt a magyar búza észak-afrikai országba irányuló exportjára. Ezzel a magyar gabona Egyiptomban is eladhatóvá vált.

A magyar búza Afrikában is kelendő lehet

Ezzel elhárultak a búza kivitelünk előtt mindeddig fennálló akadályok, mert megszűntek a vonatkozó korlátozások. Egyiptom növényegészségügyi import előírásai alapján a búza behozatala külön engedélyhez kötött. Az engedélyezési eljárást Egyiptom növényegészségügyi hatósága károsító kockázat elemzés (PRA) keretében végezte el. Ehhez a részletes szakmai dokumentációt a búza magyarországi károsítóiról és az ellenük történő védekezés gyakorlatáról a Földművelésügyi Minisztérium szakértői állították össze.

Az öt évig tartó szakmai és diplomáciai egyeztetések eredményeként ezt követően elindulhatnak az Egyiptomba irányuló búzaszállítások. A hivatalos tájékoztatás alapján a tengeri szállítások kizárólag a romániai Konstanca, illetve a szlovéniai Koper kikötőjéből valósulhatnak meg. Anyagunk a Földművelésügyi Minisztérium információja alapján készült.

Egy korábbi egyiptomi-magyar együttműködésről ebben a cikkünkben olvashat. Az egyiptomi hatóság ugyanis 2016-ban engedélyezte a magyar naposcsibék és keltetőtojások bevitelét az országukba.

Számítógép vezérelte fóliasátrak Egyiptomban

Egyiptomban egyébként nagy mezőgazdasági fejlesztéseket vezetnek be. A tervek szerint 2018 tavaszára közel 125 ezer hektár új termőterület létesül az észak-afrikai országban. A hihetetlen mennyiségű fóliasátor az Egyiptom északnyugati részén, a Líbiai-sivatagban található lefolyástalan medence területén, a 19 ezer négyzetkilométeres Kattara-mélyföldön kerül kialakításra.

Egyiptomban már az ókorban is magas szintre fejlesztették az öntözéses gazdálkodást, lenyűgöző minőségben termeltek a Nílus folyó vizét felhasználva. A hatalmas területen főleg takarmánynövényeket és steviát fognak termeszteni a megannyi fóliasátor alatt. A stevia az utóbbi időben egyre elterjedtebb a reform ételeket kedvelők és a cukorbetegek körében, mert kiválóan helyettesíti a cukrot. A piac igénye a divatos termék iránt mutatott kereslet miatt jelentősen megnövekedett a steviatermesztők felé.

A stevia nem emeli meg a vércukorszintet, mert a glikémiás indexe nulla. Éppen emiatt a fogyókúrázók számára is nagy segítség, mivel a stevia jórészt emésztetlenül halad át a szervezeten, ráadásul nullkalóriás. A stevia rendszeres fogyasztásával helyreállítható a vércukorszint, ezzel pedig segítséget jelent a cukorbetegség szinten tartásában. Kutatások igazolják, hogy a stevia csökkenti a magas vérnyomást, a normális vérnyomást pedig változatlanul hagyja.

Orientalista.hu – Magro.hu

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com