2018. 01. 03.

A palesztinok reagáltak az amerikai támogatás megvonásáraA palesztinok nem engednek az Egyesült Államok zsarolásának – jelentette ki a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik tisztviselője közleményben szerdán, arra reagálva, hogy Donald Trump amerikai elnök a washingtoni támogatások megvonásával fenyegette meg a palesztinokat, ha nem hajlandók a béketárgyalásokra Izraellel.

Hanan Asravi bírálta az elnököt, amiért Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, és az amerikai nagykövetséget is oda tervezi áthelyezni Tel-Avivból. Leszögezte:

Trump „egymaga elpusztította a béke alapjait”.

„Jeruzsálem nem eladó” – ezt már a palesztin elnökség közölte szerdán.

Nabíl Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője hangoztatta:„Jeruzsálem a Palesztin Állam örök fővárosa, amely nem eladó sem aranyért, sem milliárdokért”.

Az Egyesült Államok 2016-ban az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökségen (USAID) keresztül 319 millió dollárt folyósított a palesztinoknak. Washington további 304 millió dollárral járult hozzá a palesztinokat segítő ENSZ-programokhoz. Donald Trump nem árulta el Twitter-üzenetében, hogy pontosan melyik támogatást vonná meg.

Átfogó konfrontációs stratégiával szándékozik szembeszállni az Egyesült Államok és Izrael Jeruzsálem-politikájával Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom vezetője.

Sajtónyilatkozatában azt írta, hogy a stratégiának a folyamatban lévő Izrael-ellenes intifádára, a palesztin népfelkelésre alapozva egységes palesztin, arab és iszlamista programot kell kialakítania. Haníje más országokat is felszólított, hogy stratégiájukhoz csatlakozva ellenezzék az amerikai politikát.

„Ez a stratégia megköveteli, hogy két nyomvonalon haladjanak. Az egyiken nyilvánítsák halottnak a (közel-keleti) békefolyamatot, míg a másikon vessenek véget mindenfajta, a cionista ellenséggel folytatandó normalizálási folyamatnak” – közölte a Hamász vezetője. Hozzátette, sem Donald Trump amerikai elnök, sem az Izraelt kormányzó Likud párt nem változtathatja meg Jeruzsálemet, amelynek mindig is palesztin, arab és iszlamista arculata és identitása lesz.

Orientalista.hu – MTI

, , , , , , , ,
<


Back to Top ↑