2018. 01. 12.

Ankara kérdőre vonta az amerikai ügyvivőtBehívatta a külügyminisztériumba a török diplomácia vezetője az amerikai ügyvivőt Ankarában, hogy választ kapjon arra, miért kezdett képzési programba az Egyesült Államok a kurd irreguláris erők részvételével.

Mevlüt Cavusoglu kérdései arra vonatkoztak, hogy Amerika 400 kurd pesmergát, a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) harcosait képzi ki, hogy hatékonyabbak lehessenek a szíriai harcok során. Minthogy az említett szervezet szoros kapcsolatban áll a Törökország által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), a kurdok felfegyverzése és kikép­zése Washing­ton és Ankara viszonyában súlyos problémákat okoz.

Ankara szerint az amerikaiak ma is nehézfegyvereket szállítanak a kurdoknak, pedig Szíriában gyakorlatilag véget ért a háború, az Iszlám Állam terrorszervezet már csak utóvédharcokra képes. Ezért arra szólította fel Washingtont, hogy a szállításokat állítsa le, és ígéretéhez híven vegye vissza a hadianyagokat a kurd pesmergáktól.

Tavaly novemberben Donald Trump amerikai elnök azt ígérte Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy leállítják a fegyverszállításokat. A török sajtó szerint ez azonban nem történt meg, s az YPG célja ma már egyáltalán nem az Iszlám Állam legyőzése, hanem állásokat foglal el a török–szíriai határ mentén, hogy ellenőrizhesse a térséget. Ez pedig egyértelműen nem érdeke Ankarának.

Magyar Idők – Sitkei Levente

, , , , , , , , , , , ,
<


Back to Top ↑