2018. 01. 09.

Az EU beszélni akar Irán vezetőivel az iráni tüntetésekrőlSigmar Gabriel német külügyminiszter elmondása szerint meghívta Javad Zarif iráni külügyminisztert Európába.

Meghívta az iráni külügyminisztert Sigmar Gabriel német külügyminiszter, hogy megbeszéléseket folytasson az Európai Unióval az Iránban folyamatban lévő tüntetésekről. Elmondása szerint a meghívás az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Federica Mogherinivel egyetértésben történt, és a következő hétre időzítették.

“Megállapodtunk az EU kül- és biztonságpolitikai képviselőjével, hogy jövő hétre meghívjuk az iráni külügyminisztert, ha lehetséges” – mondta Sigmar Gabriel vasárnap a ZDF televíziónak adott interjú során.

A német politikus hozzátette; Németország tiszteletben tartja a tüntetések szabadságát.

A „nyílt társadalom” védelmében: kommentelőket tartóztat le a német rendőrség
2017. december 28-án Teheránban és több iráni nagyvárosban kezdődtek tüntetések. Az emberek eredetileg a munkanélküliség, a szegénység, a növekvő megélhetési költségek ellen tiltakoztak, majd elkezdték követelni Irán legfelsőbb vezetőjének lemondását. A hatóságok közleménye szerint teljes mértékben irányítás alatt tartják a helyzetet.

Korábban Irán ENSZ-nagykövete nyilvánosan közölte, hogy bizonyítékaik vannak, melyek alátámasztják, hogy a tüntetéseket külföldről szervezték, a felbujtók az Egyesült Államokból és Európából adnak utasításokat az erőszakos cselekmények kiprovokálására. A tüntetések során egy európai állampolgárt is letartóztattak.

Orientalista.hu – Hidfo.ru

, , , , ,
<


Back to Top ↑