2018. 01. 15.

Indiába érkezett Netanyahu

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök vasárnap délután landolt Újdelhiben, a reptéren Narendra Modi indiai miniszterelnök meleg fogadtatásban részesítette egy meglepetés ünnepség keretében.

Netanyahu ötnapos indiai útján az üzleti kapcsolatok bővítésére fog koncentrálni a szubkontinenssel, bár némi ányékot vet a tárgyalásokra, hogy Delhi tavaly év végén törölt egy 500 millió dolláros üzletet az izraeli Rafael fegyvergyártó céggel.

A miniszterelnöki hivatal szerint Netanyahu arra számított, hogy Sushma Swaraj indiai külügyminiszterrel fog találkozni, és Delhibe érkezve úgy tűnt meglepte, hogy Modi várja.

“Nagyon nagyra értékelem a gesztust,” – mondta Netanyahu az irodáján keresztül, röviddel a reptéri fogadtatás után.

Modi héberül köszöntötte az izraeli miniszterelnököt egy Twitter bejegyzésben:

“Üdvözöllek Indiában, barátom Netanyahu miniszterelnök. A látogatásod történelmi és különleges. Ez a látogatás megerősíti az országaink közötti szoros kapcsolatokat.”

Netanyahu héberül válaszolt az üzenetre, kifejezve háláját Modinak a személyes fogadtatásért.

“Köszönet, kedves barátom, Modi, a meleg és szívélyes fogadtatásért Indiában,”

– írta.

Netanyahut felesége, Sara és egy 130 fős kereskedelmi küldöttség – az eddigi legnagyobb izraeli miniszterelnökkel utazó csapat – kísérte el Indiába, hogy felpörgessék a kétoldalú üzleti valamint diplomáciai kapcsolatokat.

A látogatás során Izrael és India alá fog írni egy sor kétoldalú megállapodást.

A reptéri köszöntés után a két vezető útja az I. világháborúban Palesztinában harcoló indiai katonák emlékművéhez vezetett, amelyet Teen Murti Chowk térről átneveztek Haifa Chowk térre egy kis ünnepség keretében.

Netanyahut megelőzően 2003-ban látogatott utoljára izraeli miniszterelnök Indiába Ariel Sharon személyében, aki kénytelen volt megszakítani útját és visszatérni Izraelbe egy terrortámadás után.

Az Egyesült Államok és Európa miniszterelnöki látogatásaival ellentétben Netanyahu útja, amely három indiai városra szorítkozik, kevéssé fog összpontosítani a közel-keleti ügyekre, például az izraeli-palesztin konfliktusra.

India nemrégiben támogatta az ENSZ Közgyűlés indítványát – amely elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként -, ezzel némileg lehűtve a reményeket, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolat szorosabb lehet.

Szintén beárnyékolja a látogatást a hónap elején megerősítést nyert hír, hogy India felmondta az izraeli Rafael céggel kötött 500 millió dolláros alkut. Míg India szorosabb kapcsolatot kíván kiépíteni Izraellel, saját fegyvergyártó iparát is próbálja fejleszteni. A múlt héten azonban egy indiai hírügynökség azt állította, Delhi fontolóra veszi a megállapodás teljesítését egy G2G alku keretében.

Utazása előtt Netanjahu utalt a Modi és közte lévő szoros kapcsolatra, ami az indiai miniszterelnök izraeli látogatása során alakult ki tavaly.

“Ez a látogatás lehetőséget teremt a gazdasági, biztonsági, technológiai és turisztikai együttműködés fokozására. Modi indiai miniszterelnök közeli barátja Izraelnek és nekem, és nagyra értékelem azt a tényt, hogy a látogatásom nagy részében kísérőm lesz,”– nyilatkozta Netanyahu szombat este, mielőtt elhagyta Izraelt.

Netanyahu a menetrend szerint Modival fog vacsorázni vasárnap este, miután találkozott Sushma Swaraj indiai külügyminiszterrel. A két vezető hétfőn a kereskedelmi kapcsolatok bővítésével foglalkozó megbeszéléseken vesz részt, és szerdán Gudzsarát államba utaznak, majd Mumbaiba, ahol Netanjahu részt vesz a 2008-as terrortámadások helyszínén tartott megemlékezéseken.

Indiai tartózkodása során a bollywoodi filmipar több alakjával is találkozni fog, hogy Izrael turisztikai kínálatát bővítve rávegye az indiai filmeseket, hogy Izraelben forgassanak.

Orientalista.hu – Ujkelet.hu

, , , ,
Back to Top ↑