2017. 11. 22.

Iszlamista sofőrök lehettek európai uniós szolgálatbanDZSIHADISTA KÖTŐDÉSŰ TAKARÍTÓT IS AZONOSÍTOTTAK MÁR AZ EP-BEN

Vészjósló hírek érkeznek Brüsszelből: az európai terrorcselekmények dacára iszlamista kötődésű személyek dolgozhatnak az uniós épületekben. Ezúttal Morvai Krisztina európai parlamenti képviselőnő figyelmeztetett a nyilvánvaló intézményi ellentmondásra.

Az Európai Parlament (EP) még idén januárban lecserélte a technikai személyzet – főként az alkalmazott sofőrök – egy részét, ugyanis kiderült: a többségé­ben másod- és harmadgenerációs bevándorlók zöme kötődik valamilyen iszlamista sejthez. Erről Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője beszélt az Echo TV Informátor című műsorában. Mint fogalmazott, az Európai Parlament épületében dolgozó belső munkatársak közül többeket – köztük takarítókat is – dzsihadista szervezetek szimpatizánsaiként azonosítottak.

A probléma nem új keletű, az EP már a tavaly márciusi brüsszeli merényletsorozat után kritikák kereszttüzében találta magát, miután beigazolódott: a merénylet egyik elkövetőjét takarítóként alkalmazták a testület brüsszeli épületében. Najim Laachraoui 2009 és 2010 nyarán egy-egy hónap erejéig az Európai Parlamentben dolgozott takarítóként egy külső cég diákmunkásaként, erősítette meg tavaly áprilisban az uniós sajtószolgálat.

Arra vonatkozó információt ugyanakkor nem közöltek, hogy Laachraoui milyen mértékben térképezhette fel az épületet, de a nevük elhallgatását kérő parlamenti források állították: a terrorista gond nélkül bemehetett a képviselők irodáiba. A brüsszeli szóvivők mindenesetre azzal védekeztek, hogy a parlamenti alkalmazás idején a dzsihadista egyetlen bűnügyi nyilvántartásban sem szerepelt.

A sors fintora, hogy a férfi később éveken keresztül munkát vállalt a brüsszeli Zaventem repülőtéren, ahol 2016 márciusában felrobbantotta magát. A VTM flamand tévé értesülései szerint a 25 éves terroristának társasága is akadt: a brüsszeli terrortámadás ügyében indított nyomozás során egy imaszobára bukkantak a légikikötőben, amelyet legalább ötven radikalizált alkalmazott használhatott.

Az Európai Parlamentben valószínűleg nem ilyen rossz a helyzet, de időről időre hallani potenciálisan terrorszervezetekhez köthető munkavállalókról. A Der Spiegel német magazin tavaly áprilisban cikkezett arról, hogy az uniós intézmény két sofőrjének autójában is az Iszlám Állam propagandaanyagára bukkantak.

A sajtóforrás szerint Brüsszel azonnal szakított az iszlamistákat alkalmazó magáncéggel, azonban hivatalosan nem reagált a Der Spiegel értesüléseire. Mindenesetre a német magazint igazolja, hogy a 751 fős testület tavaly tavasszal határozott a biztonsági intézkedések fokozásáról, köztük a házi sofőrszolgálatról, amely ellehetetleníti a személyzet közvetett módon történő alkalmazását.

A The Parliament Magazine portál szerint a teljes garnitúracsere meglehetősen drága, ugyanis összesen 110 új sofőrre van szükség a képviselőtömeg brüsszeli és strasbourgi szállításához, ami közel négymillió eurós pluszkiadást jelent. Mike Hookem, a brit UKIP parlamenti képviselője akkor úgy kommentálta az intézkedést: „Mivel tudjuk, hogy az egyik brüsszeli merénylő takarítóként dolgozott az EP-ben, az is valószínűsíthető, hogy a többségében arab származású sofőrök egy részének veszélyes, iszlamista kapcsolatai vannak.”

Lapunk az elbocsátott, potenciális iszlamisták ügyében megkereste az Euró­pai Parlament gépkocsiszolgálattal is foglalkozó illetékesét, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Orientalista.hu – Magyar Idők

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com