2017. 11. 13.

Két éve szabadult el a terror Franciaországban2015. november 13-án terroristák támadtak ártatlan emberekre a francai fővárosban, százharminc embert gyilkoltak meg, további félezer személyt pedig megsebesítettek. A szervezett terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetője két év elteltével még mindig nem hajlandó megosztani a nyomozókkal a Párizsra mért csapásban betöltött pontos szerepét.

Két éve követték el az Iszlám Állam katonái Franciaország egyik legvéresebb terrortámadás-sorozatát. 2015. november 13-án este egy előre megtervezett akció keretében géppisztollyal felfegyverkezett terroristák Párizs különböző pontjain, hét helyszínen, éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadást, amelynek százharminc halálos áldozata volt.

A terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A merénylők, második generációs francia, illetve belga állampolgárok AK–47-es gépkarabélyokkal és testükre erősített bombákkal támadtak, mindannyian az Iszlám Állam terrorszervezet katonái voltak. Az egyetlen túlélőre, Salah Abdeslamra több társához hasonlóan öngyilkos missziót bíztak, de a férfi eddig ismeretlen okokból levette és kukába dobta a magára erősített öngyilkos övet. A rendőrség elfogta, de két éve semmit nem tudnak kiszedni belőle.

Két éve hallgat az utolsó életben maradt merénylő

Salam Abdeslam minden kétséget kizárva Franciaország egyik legszigorúbban őrzött rabja, de azt még a rendőrség sem tagadja, hogy két év elteltével még mindig rejtély övezi az Iszlám Államtól kapott feladatát – ahogyan azt is, hogy eredetileg milyen jövőt szánt neki a terrorszervezet.

A 28 éves Salah Abdeslam tavaly márciusi letartóztatása óta nem vall. A férfit a terrortámadás után négy hónappal Belgiumban fogták el. A nyomozók azóta próbálják kiszedni belőle, hogy pontosan hogyan szervezte és hajtotta végre a terrorcsoport a támadás-sorozatot, eddig eredménytelenül. Abdeslam részvétele a két évvel ezelőtti merénylet-sorozatban ködös és ellentmondásokkal teli. Az egykori pitiáner bűnözőből dzsihadistává vált férfi egy szemeteskukába dobta öngyilkos övét. A rendőrség azóta nem képes eldönteni, hogy Abdeslamnak hirtelen visszatért volna a lelkiismerete, vagy egyszerűen csak meghibásodott az öngyilkos öve.

Abdeslam elfogása videón

Azt már ismeretes, hogy Abdeslam kulcsfontosságú szerepet töltött be a terrorcselekmény logisztikai szervezésében. Ő bérelte ki a lakásokat és az autókat a dzsihadistáknak, és abban is segített nekik, hogy probléma nélkül elérjenek Európába. A tavaly márciusi brüsszeli robbantások megszervezésével is megvádolták.

Abdeslamot napi 24 órás megfigyelés alatt tartják Európa legnagyobb börtönében, a Párizstól délre található Fleury-Mérogis börtön egyik magánzárkájában. A hatóságok attól tartanak, hogy öngyilkosságra készülhet, ezért a folyamatos megfigyelés, bár az utóbbi időszakban kicsit „lazább” körülmények között tölti büntetését, miután az orvosok szerint mentális egészsége sokat romlott.

Egyperces csend a terror összes helyszínén

Emmanuel Macron francia államfő elődjével Francois Hollande-dal együtt vett részt hétfőn a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek második évfordulójának hivatalos megemlékezésein Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

A köztársasági elnök a stadion D kapujánal hajtott először főt, ahol egy ember vesztette életét két évvel ezelőtt, amikor a közelében egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Ezt követően Emmanuel Macron és felesége, Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester, valamint az előző és a jelenlegi kormány tagjai ellátogatottak a támadássorozat valamennyi helyszínére, a Le Carillon, a Le Petit Cambodge, a La Bonne biere, a Comptoir Voltaire, a La Belle équipe étteremhez és kávéházhoz, valamint a Bataclan koncertteremhez. Az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangzottak el beszédek, csak az áldozatok neveit olvasták fel a koszorúzásokat követően.

Orientalista.hu – Hirado.hu, The Guardian

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com