2017. 12. 30.

Rekordmennyiségű áru és rekordszámú hajó haladt át a Szuezi-csatornánRekordmennyiségű, 5,12 millió tonnányi áru és rekordszámú, 76 hajó haladt át pénteken a Szuezi-csatornán a Sínai-félsziget nyugati részén épült tengeri csatornát felügyelő hatóság tájékoztatása szerint.

A hivatal elnöke, Muhab Mamis közleményben emlékeztetett arra, hogy mind a hajók, mint a tonnában mért áru tekintetében rekord született a csatorna történetében.

A Földközi-tenger felől a Vörös-tengerre 38 hajó és 2,7 millió tonna áru, míg az ellenkező irányba ugyancsak 38 hajó és valamivel kevesebb áru haladt át a csatornán. A Mol Trust, a világ egyik legnagyobb teherszállító hajója Szingapúr felől érkezve 218 ezer tonna áruval haladt át Marokkó felé, míg a dán Munkebo Maersk 200 ezer tonnányival az Egyesült Királyságból Malajzia felé – részletezte a hatóság.

Az egyiptomi hatóságok 2015-ben bővítették a Szuezi-csatorna kapacitását, hogy még több nagy hajó kelhessen át Afrika, Ázsia és a Földközi-tenger között. A már meglévő 37 kilométeres mellé létrehozták a csatorna 35 kilométeres új ágát, amely már lehetővé teszi a folyamatos forgalmat mindkét irányba.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com