2017. 01. 10.

Százezrek búcsúztak RafszandzsánitólSzázezrek özönlötték el Teherán utcáit kedden, hogy gyászolják a vasárnap 82 éves korában elhunyt korábbi iráni elnököt, Akbar Hásemi Rafszandzsánit.

Az iszlám köztársaság negyedik elnökét a teheráni egyetemen ravatalozták fel, a koporsó mellett imádkozott többek között Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei is. Több vezető politikus is letérdelt Rafszandzsáni ravatalánál, még egyszer utoljára megérintve az egykori elnök koporsóját.

Ott volt Haszan Róháni, Irán jelenlegi elnöke is, akire sokan Rafszandzsáni politikájának folytatójaként tekintenek. Jelen voltak keményvonalas politikusok is, és ott volt a gyászoló tömegben Kasszem Szolejmani tábornok is, aki az iráni Forradalmi Gárda Szíriában is aktív elitegységét irányítja.

A korábbi iráni elnököt Khomeini mellé temették

Rafszandzsáni koporsóját a szertartás után lassú menetben vitték Teherán utcáin ahhoz a szentélyhez, amelyben az iszlám köztársaság alapítójának, Ruhollah Khomeininek a földi maradványai nyugszanak. Rafszandzsáni Khomeini egyik legközelebbi munkatársa volt, és őt is itt helyezik végső nyugalomra.

Akbar Hásemi Rafszandzsáni 1989 és 1997 között volt Irán elnöke. Pragmatikus konzervatívként tartották számon. Ügyesen manőverezett az iráni politika zavaros vizein, és jelentős vagyonra tett szert. Miután távozott az ország éléről, főleg a mérsékelt erőket támogatta, de sokan a reformerek közül idegenkedve tekintettek rá, amiért a rendszer egyik létrehozója és központi alakja volt. A keményvonalas konzervatívok viszont azért nem bíztak benne, mert többnyire az ellenzéket támogatta, de túl nagy volt a befolyása ahhoz, hogy teljesen ki tudják szorítani a politikából.

Orientalista.hu – MTI

Címkék: , ,


Back to Top ↑