2018. 04. 16.

Törökország nyugat és kelet között lavírozik a szíriai konfliktus ügyében

A török politikus kifejtette: Ankara helyteleníti, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben egy Törökország által ugyancsak terrorszervezetnek tartott kurd milíciával, a Népvédelmi Egységekkel (YPG) lép fel Szíriában.

Ankara egyúttal ellenzi, hogy némely országok feltétel nélkül támogatják a szíriai kormányt, e tekintetben a török álláspont eltér az orosz és iráni politikától – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ha az igazság azt követeli meg, Törökország mind Washingtonnal, mind pedig Moszkvával és Teheránnal együttműködik. Bozdag szavaival Emmanuel Macron francia elnök azon vasárnapi kijelentéseire reagált, amelyekben az amerikai-brit-francia koalíciónak a Szíria ellen végrehajtott szombat hajnali légicsapásait üdvözölte. A nyugati országok a szíriai kormányerőknek az iszlamisták erődítményeként szolgáló Dúma városban április 7-én elkövetett állítólagos vegyi támadására válaszul léptek fel.

Macron vasárnap azt mondta, hogy „ezzel a beavatkozással a témában leválasztottuk az oroszokat a törökökről. A törökök elítélték a vegyi fegyverek használatát és támogatták hadműveletünket” – tette hozzá a francia elnök. Miközben Törökország az iszlamista fegyveresket támogatja a szíriai háborúban, Moszkvával és Iránnal közös erőfeszítéseket tesz a konfliktus politikai rendezéséért.

Orientalista.hu – MTI

, ,
Back to Top ↑