Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 06. 01.

Ismét robbantott az Iszlám Állam Szaúd-Arábiában

2015. 06. 01.

Robbantás szedett áldozatokat Szaúd-Arábia keleti részén egy síita mecsetnél, négy ember meghalt.


A szaúdi belügyminisztérium közleménye szerint autóba rejtett pokolgép robbant fel az ország keleti tartományában. A merényletet az Iszlám Államhoz hű dzsihadisták vállalták fel.
A detonáció előtt a rendőrök észrevették a gyanús járművet,de mire odaértek az autó felrobbant.
A szemtanúk szerint a merénylő nőnek öltözve, gyalog akarta elhagyni az Al-Anud mecset környékét amikor is megnyomta a detonátort, mivel a rendőrök megpróbálták feltartóztatni.
Damman város al-Anud mecsetje közelében, végrehajtott merényletnek négy áldozata van az egyikük valószínűleg a sofőr volt.

Felvétel az Al-Anud mecsetben a robbantás alatt:

Dzsihadisták ellen tüntettek a szaúdi síiták

11113965_973954649308017_3538448714696979688_o

A robbantás után a közeli mecsetből

Síita muszlimok ezrei tüntettek Szaúd-Arábiában szombaton a mecseteik ellen elkövetett robbantásos merényletek miatt.
A megmozdulásra az egyik áldozat temetése adott alkalmat. A férfi a múlt pénteki merényletben sebesült meg, és egy héttel később belehalt sérüléseibe. Ezzel az al-Kudi síita mecset elleni robbantásos támadás halálos áldozatainak száma 22-re emelkedett, mindannyian férfiak és fiúk.

A merényletért a magát Iszlám Államnak nevező szélsőséges szunnita szervezet vállalta a felelősséget.
A temetéssel egy időben tüntetők transzparensein a felekezeti gyűlöletet és az Iszlám Állam dzsihádistáit elítélő feliratok voltak.

A radikálisok egy másik merénylet végrehajtását is beismerték: pénteken Dammam város ugyancsak síita mecseténél robbantottak az imádság idején. Abban a támadásban négyen haltak meg.

A szunnita dzsihádisták eretnekeknek tartják az iszlám síita ágazatát követő hívőket.

Az Iszlám Állam megvédi a vahabita királyságot?!

Egy héten belül ez a második ilyen merénylet, múlt pénteken szintén egy síita mecsetnél ölt meg 21 embert az öngyilkos robbantó a szaúd-arábiai Al-Kadi faluban. Azért a támadásért szintén az Iszlám Állam dzsihádistái vállalták a felelősséget.

Szaúd-Arábia keleti részén több milliós síita kisebbség él akik az arab tavasz szelét meglovagolva tüntetéseket követelték a sajtó és vallás szabadságot választási jogokat és demokratikus rendszer.
A tüntetéseket véresen leverték a halottak száma ismeretlen de egyes adatok szerint több száz áldozatot követelt a megtorlás. A tüntetők közül több ezer a mai napig is börtönben ül.

A szaúdi síiták az elmúlt időszakban újból aktivizálódtak, ennek reakciójaként az Iszlám Állam ami létezése óta nem követett el merényletet Szaúd-Arábiában most mégis két merényletet is elkövetett a ország síita lakossága ellen. Lehet, hogy a szaúdi finanszírozásból működő ISIS próbálja elrettenteni a feldühödött síita kisebbséget?!

Orietalista.hu –Sinoda (euronews, rt.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑