Lapszemle Alexander Fenselau, teacher at the private Turkish Bil school, posing in front of the school building in Stuttgart, Germany, 22 July 2016. After the attempted coup in Turkey, the school associated with the Guelen movement is protected by the police. Officers control the school irregularily. PHOTO: CHRISTOPH SCHMIDT/dpa

2016. 09. 14.

Veszélyben a Gülen-iskolákAnkara diplomáciai képviseletein keresztül próbálja elérni, hogy Németországban szigorúbban fogják a Fethullah Gülen hitszónok mozgalmához tartozó iskolákat. A feszültség hatására egy kölni intézményből már ötven gyereket vettek ki a szülei.

Újabb fronttal bővül a hetek óta feszült német–török kapcsolat. Most a török diplomácia próbál összpontosított támadást indítani Németországban az Ankara által hazaárulónak titulált, és az elbukott puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónok, valamint a mozgalmához köthető németországi oktatási intézmények ellen. A kezdeményezés nemcsak a német tartományi vezetés szintjén váltott ki felháborodást, hanem félelmet keltett a pedagógusok, a diákok és nem utolsósorban a török származású szülők között is. Németországban a Gülen-mozgalom ötven magántanintézetet tart fenn.

Az első lépésre Baden-Württembergben került sor, Stuttgartban működik ugyanis a jó hírű, Bil nevű magángimnázium, amely elsősorban a második és harmadik generációs török bevándorlók feltörekvő gyerekeivel foglalkozik a tartomány oktatási szabályainak megfelelően. A török diplomácia el akarta érni, hogy a tartományi kormány ellenőrizze az iskola működését, amit Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg zöldpárti miniszterelnöke, valamint a tartomány integrációs megbízottja elutasított. Ezzel azonban nem tudták elejét venni annak, hogy a megijedt szülők egy része kivegye a gyerekeit az iskolából.

Emellett a szép számú török kisebbségű Kölnben működő török főkonzulátus vezetőjének helyettese, Hikmet Armagan felszólította Mülheim városrész polgármesterét a helyi, gülenista Dialog nevű gimnázium ellenőrzésére. Amikor a diplomata szemben találta magát a sikeres integrált iskola érdekeit védő német szociáldemokrata politikus ellenállásával – a helyi sajtó értesülése szerint –, Armagan a következő szavakkal távozott: „Holnap majd változik a helyzet, amikor tömegesen fognak a tanulók kilépni, sőt az iskola anyagi forrásai is kiszáradnak.”

Nyomásgyakorlásról beszélnek

A fenyegető kijelentés nem légből kapott ijesztgetés. A puccs leverése után a Gülen-közeli szervezetek ellen indított eljárások láttán a mülheimi iskolaközpont hatszázötven tanulója közül több mint ötven hagyta el a magániskolát. A szülők félelmükre hivatkoztak, attól tartanak ugyanis, hogy a török állam megtorlásával találják szemben magukat. A többnemzetiségű iskola ügyvezetője, Osman Esen megítélése szerint a kölni török főkonzulátus célzottan gyakorol nyomást a szülőkre. „Az egyik vállalkozót felszólították, vegye ki a gyerekét az intézetből, különben veszélybe kerülnek a Törökországgal kapcsolatos üzletei” – közölte az ügyvezető. A nemrég kezdődött tanév a megszokott kerékvágásban zajlik ugyan, a családokon belül azonban nagy a nyugtalanság, amelyet Ankara ama állítása is befolyásol, amely szerint a Gülen-mozgalom terrorszervezet.

A csaknem tíz éve működő Dialogot a kiemelkedő színvonalú intézetnek tartják, ezért is különösen sajnálatos, hogy a gyerekeiket féltő szülők most Köln határain túl, több kilométeres körzetben kutatnak más iskolák után. Mindeddig hét településről érkeztek hírek erről a jelenségről. A Gülen-érdekekhez közel álló iskolának otthont nyújtó kölni városrész polgármestere szerint drámai a helyzet, mint mondta, a török diplomáciai képviselet pszichológiai hadviselést folytat.

Magyar Nemzet Online

Címkék: , , , , ,


Back to Top ↑