Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Terroristák jönnének Assad helyett

2016. 10. 03.

Ha megdöntik a szíriai kormányt, terroristák veszik át a helyüket az orosz külügyi szóvivő szerint. Moszkva szerint az amerikaiak szándékosan védik az al-Nuszra nevű terrorcsoportot.

„Félelmetes, földrengésszerű változásokhoz” vezetne Szíriában és az egész térségben, ha az Egyesült Államok „közvetlen agressziót” mutatna Damaszkusszal szemben – figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TV Centr orosz televízió egyik műsorában.

Zaharova szerint Bashar Al-Assad szíriai elnök és kormánya leváltása nem egyszerűen hatalmi vákuumot hozna létre, hiszen azt azonnal terrorcsoportok töltenék ki, amelyekkel már „nem lehetne mit kezdeni”.

Az „iraki forgatókönyvre” emlékeztetve kifejtette: „Tudjuk, hogy az iraki hadsereg szolgált az Iszlám Állam alapjául, és minden, amivel a térségben az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és Oroszország harcol, onnan származik.” A szóvivő ezzel arra utalt, hogy Irak amerikai lerohanása után feloszlatták Szaddám Huszein hadseregét, amelynek tagjai nagy számban csatlakoztak az akkor még az al-Kaida égisze alatt működő fegyveres csoportokhoz.

John Kerry amerikai külügyminiszter a napokban arról beszélt, hogy Washington a szíriai tűzszünet létrehozása céljából a Moszkvával folytatott tárgyalások felfüggesztésének határán áll. „Értelmetlen itt ülni és komolyan venni bizonyos dolgokat olyan bombázások tükrében, mint amilyenek jelenleg is zajlanak. Ez egy olyan pillanat, amikor más alternatívák után kell néznünk” – fogalmazott Kerry. Az amerikai–orosz megállapodáson nyugvó legutóbbi szíriai tűzszünet alig egy hétig tartott. A szíriai hadsereg a múlt héten mondta fel a fegyvernyugvást, és napokkal később nagyszabású légi, később pedig szárazföldi offenzívát indított Aleppó bevételére.

Az Egyesült Államok és Oroszország azóta sem tud megállapodni arról, hogy miként lehetne helyreállítani az összeomlott tűzszünetet, mi több, a két nagyhatalom egyre élesebben bírálja egymást a szíriai helyzettel összefüggésben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a minap kijelentette: Oroszországnak egyre több oka van azt feltételezni, hogy „a kezdetektől az Egyesült Államok tervei között szerepelt az al-Nuszra(Al-Kaida) terrorszervezet megkímélése, arra az esetre, ha elérkezettnek látják az időt a Assad leváltására, és életbe léptetik a B tervet”.

Orientalista.hu – MTI 

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑